План Б за парите ви: бързо, близо, безконтактно

План Б за парите ви: бързо, близо, безконтактно

Две карти и едно мобилно - три лесни неща, които да направите още днес за управлението на личните си финанси.

Осигурете си поне два начина за бърз и лесен достъп до парите ви навсякъде и по всяко време. Мислете за това като за План Б за личните си финанси. Идеята на План Б е парите ви да са винаги Близо, да можете да ги ползвате Бързо и всичко това да става Безконтактно. И един Б-Бонус - абсолютно Безпроблемно.

Първа точка в План Б е супер лесна: вземете си поне една дебитна банкова карта, а за предпочитане - две. Сигурно си мислите, че няма човек без карта. Но грешите. Има много хора, които не се възползват от това удобство. Някои могат да кажат - ама трябва да ходя до банката, да си поръчвам карта, да ходя после да си я вземам. Поръчването на карта всъщност става много лесно, с един стандартен формуляр, в който и да е офис. Някои банки, примерно моята, вече доставят картата на личния ви адрес, така че не се налага дори да ходите да си я вземете. Споменах две карти и това не е случайно. Идеята е едната да се ползва само за пазаруване в интернет, а втората - за всичко останало. Защо е добре да имате карта само за интернет според мен? Това беше съветът на моя банкер и е едно от добрите решения, заради които сега спокойно кликам в нета. В картата ми за интернет пазаруване имам съвсем малко пари, достатъчни само за дребни покупки онлайн. Ако подмамена от някоя промоция онлайн се озова в не толкова сигурно и защитено кътче на нета, не рискувам нищо повече, отколкото съм сложила по картовата сметка. А ако искам да платя за нещо по-голямо, за секунди мога да си преведа пари по картата с мобилното си банкиране.

Това ме води до второто нещо - ако имате смарт телефон, а вие сигурно имате - свалете си приложение за мобилно банкиране. Такива апп-ове вече има много. Чудите се кое? Най-лесно е просто да свалите най-ползваното мобилно банкиране в App Store за Apple или в Google Play за Android телефони. В момента най-сваляното финансово приложение за управление на личните (а и фирмени) финанси и в двата стора е приложението Bulbank Mobile. Не знам дали това прави УниКредит най-голямата финтех компания у нас, но от друга страна щом толкова хора го ползват, значи има защо. В App Store рейтингът на Bulbank Mobile е много висок - 4.6 от 5. Е, не е 5, но перфектна апликация няма. Наи-добри са тези, които просто се подобряват непрекъснато. Даже да не сте клиент на УниКредит, с приложението можете да станете, отново без да ходите до банката.

Аз лично се съпротивлявах години наред като магаре на мост да си сложа мобилно банкиране на телефона. Основното ми притеснение дори не беше сигурността на самото приложение, а с страхът от загуба или кражба на самия телефон. Този страх обаче е неоснователен. От една страна за разлика от портфейла, телефонът обикновено е сраснат с ръката ни. Освен това осъзнах, че поне две пароли делят престъпника от сметката в телефона - тази на телефона и тази на мобилното. Така че физическият портфейл вероятно е дори по-малко защитен, откокото електронния такъв. Всъщност, аз нормален портфейл не нося, откакто имам мобилно и карти. Скоро вероятно ще ми отпаднат и физическите карти, защото са ми вкарани в телефона. Май скачам директно от План Б на План М за парите ми - изцяло Мобилно, всичко Мигновено, и понеже суетата не ми е чужда - възможно най-Модерно.


Виктория Блажева

Директор „Стратегия и бизнес“

Виктория В. Блажева е първи вицепрезидент, директор „Стратегия и бизнес“ в УниКредит Булбанк. Отговаря и за прилагането на ESG стратегията като част от бизнеса и дейността на компанията. Преди това ръководи комуникациите на банката над 10 години. Виктория има MBA от Warwick Business School. В момента прави магистратура по отговорно и устойчиво управление в Софийския университет. Завършила е програмата „Кръгова икономика и стратегии за устойчивост“ на Judge Business School , програмата „Устойчиви бизнес стратегии“,  на HBS Online и др.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни