Как да започнем да спестяваме, когато сме в началото на професионалния ни път?

Как да започнем да спестяваме, когато сме в началото на професионалния ни път?
  • Календар икона 10 август 2020
  • Око икона 2170

Необходимостта, човек да се чувства сигурен, е една от основните нужди, които изпитваме. Наредена на второ място в пирамидата на Маслоу, след основните, физиологически нужди, като храна, вода и сън. В същината на човек е да изпитва нужда и желание да се чувства защитен и сигурен. Това може да означава различно нещо за всеки човек.  

Финансовата стабилност е една от основните цели, към които всеки от нас се стреми. Знаейки, че е има заделени пари „за черни дни“, човек се чувства по-спокоен за бъдещето си. Личностният растеж е важен, но той става възможен, едва когато човек е подсигурил настоящето си.

Това твърдение е доста точно, особено когато говорим за хора в началото на техния професионален път. Един млад човек, работещ от 1-2 години, обикновено рядко се замисля за по-далечни времена от следващия месец и получаването на заплата е свързано с плащане на наем и сметки, зареждане на колата с гориво, купуване на някоя нова дрешка и чак тогава, ако евентуално нещо е останало, да се задели в касичкaта.

Това не е много правилна стратегия – спестяването на пари би трябвало да се осъществява още при получаване на заплатата, за да има заделени средства за спешни ситуации и чак тогава да се пристъпва към другите финансови задължения. Разбира се, преди да започнете да спестявате е хубаво да се посъветвате и да проучите възможностите пред себе си, а защо не и да се консултирате с експерт в областта на спестяванията и инвестициите, който ще ви разясни всички  варианти за създаване на личен инвестиционен план и какви са особеностите му.

А ето как аз отворих своя инвестиционен​ план:

Като човек, който не си пада особено по риска, но пък е достатъчно нетърпелив, си избрах инвестиционен план със средно ниво на риск, което означава, че спестяванията ми се очаква да растат, но не с много големи проценти, което на този етап ме устройва. Избрах да внасям минималната възможна сума, за да не тежи спестяването на месечния ми бюджет, но все пак да имам отделени пари, които по всяко време мога да достъпвам и използвам, ако се наложи. Много хора си поставят спестовна цел – кола, апартамент, почивка и т.н. В моя случай спестяването е изцяло с цел финансова сигурност – да знам, че имам „скътани“ пари, на които мога да разчитам, когато се наложи.

Ето и няколко идеи, които могат да ви бъдат от полза:

  1. Преди да започнете, се информирайте за възможностите за спестяване на средства;
  2. Създайте инвестиционен план на свое име, в който да заделяте регулярно суми от месечния си доход и го превърнете във ваш приоритет;
  3. Определете месечна сума, която да спестявате – бъдете разумни, но не се притеснявайте да спестявате и по-големи суми. Стремете се да заделяте около 10% от дохода си;
  4. Изберете прехвърлянето на месечната вноска към инвестиционения ви план да се случва автоматично от сметката, по която постъпва месечният ви доход;
  5. Следете информацията за спестяванията ви 24/7 през вашето мобилно или онлайн банкиране.

И не забравяйте, че колкото по-рано започнете да спестявате, толкова по-добре, защото времето е най-добрият приятел на спестяванията!


* Съдържащата се тук информация е само с илюстративна цел и не е съвет за извършване на сделки с финансови инструменти. Счита се, че всеки инвеститор взима сам решението си да инвестира, имайки предвид, че  УниКредит Булбанк не извършва дейност по предоставяне на инвестиционни съвети.


Момчил Бръчков

Отдел Бизнес комуникации

Специалист Стратегическо планиране на кампании

Npndijm/CsbdilpwAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Момчил Бръчков


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни