5 съвета как да казваме "не"

5 съвета как да казваме "не"

Като деца са ни учили, че е неучтиво и неуместно да казваме „не“. Но ако винаги казваме „да“, това може да ни направи нещастни. Твърдението е валидно както за личния така и за професионалния ни живот.

Важно е да можем да правим разлика между това да свършим няколко неща, но добре и качествено и между това да се нагърбим с много задачи, които ще изпълним зле и без желание.

Затова сме ви подготвили 5 съвета как да отказваме учтиво без да се чувстваме неловко:

1. Решете, че ще кажете не

Фокусирайте се върху позитивните неща, които искате в живота си – като ръководенето на успешен проект или повече време за вашето семейство, хобита или здраве. Ясните приоритети помагат да създадете позитивно отношение. Решете какво ще правите и какво няма да правите. Необходимо е да кажете „не“ на някои неща, за да можете да отговорите „да“ на други, които са по-важни. Когато е възможно, планирайте предварително вашето „не“ и помнете защо го казвате.

2. Поставете граници

Опитвайте се да разбирате тактиките на хората. Някои хора може би ви манипулират да кажете „да“, било то съзнателно или не. Дори да го правят с добри намерения, те в крайна сметка ви притискат или принуждават да се съгласите с тях. Силните здрави взаимоотношения ще оцелеят, макар и да кажете „не“. Ще ви отнеме известно време да осъзнаете вашата роля в дадени взаимоотношения. При по-добро осъзнаване на динамиката, ще се тревожите по-малко за последствията от това да разочаровате някого.

3. Бъдете настойчиви и учтиви

Бъдете лаконични, но не груби. Бъдете ясни когато казвате „не“ или “не сега” и не се страхувайте да повторите, ако е необходимо. Заявете го ясно – когато говорите с някого, на живо или онлайн. Ако предпочитате писмена комуникация, помолете да ви изпратят запитването си чрез съобщение или имейл, за да им отговорите. Добре е да проверите графика си, преди да се съгласите.

4. Помислете внимателно, преди да изброите причините за своя отказ

Да се извините може да изглежда учтиво, но в същото време да създаде неловка ситуация. С това давате възможност на хората да видоизменят молбата си, така че вашето извинение вече да не е валидно. Ако просто благодарите за тяхната молба и им обясните, че не можете да я изпълните, вие предотвратявате възможността да спорят с вас. Със сигурност не е нужно да споменаваме, че лъжата никога не е добра идея.

5. Предложете други решения

Да кажем „не“ е съществена част от живота, но предлагането на алтернативно решение би спомогнало за поддържането на позитивни взаимоотношения, особено с важните за вас хора (например колеги, приятели или семейство). Ако можете, предложете различно решение, което е по-добро за вас. Започването на диалог показва, че сте загрижени за взаимоотношенията и удовлетворяването на молбата. Уверете се, че управлявате очакванията – ако можете да изпълните задачата, но не до края на седмицата, бъдете откровени и им го кажете. По този начин ще можете повече да контролирате времето си и да управлявате работното си натоварване. Ако задачата е спешна, могат да я възложат на друг.


Източник: #OneUniCredit

 #OneUniCredit е дигитална платформа с актуална и полезна информация, която да помогне на всички да се справим с настоящите предизвикателства.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни