5 мита за коронавируса

5 мита за коронавируса
  • Календар икона 28 април 2020
  • Око икона 2843

Нямат край подвеждащите съвети и некоректната информация за коронавируса. Нека да развенчаем пет от най-популярните митове.

1. Коронавирусът засяга единствено възрастни хора

Хората от всички възрасти могат да бъдат заразени от коронавируса. Възрастните и хората с предварително установени здравословни проблеми са по-уязвими да заболеят тежко, ако се заразят с вируса. СЗО съветва хората от всички възрасти да предприемат мерки за предпазване от вируса като следват добра хигиена за миене на ръцете, както и добра хигиена на дихателната система.

2. Яденето на чесън помага за предотвратяване на заразяването с коронавирус

Чесънът е здравословна храна, която има редица антимикробни свойства. Няма обаче доказателство от досегашното проявление на болестта, че яденето на чесън е предпазило хората от него.

3. Вирусът може да бъде предаден при ухапване от комар

До момента няма информация, нито доказателство, че новият коронавирус може да бъде предаден от комари. Той е респираторен вирус, който се разпространява предимно чрез капчици, отделени при кашлица или кихане на заразен човек.

4. Вземането на гореща вана предотвратява заболяването от коронавирус

Вземането на гореща вана няма да ви предпази от заразяване с COVID-19. Вашата нормална телесна температура остава една и съща, независимо от температурата на ваната или душа. Горещата вана с много гореща вода може да се окаже опасна, защото можете да се изгорите.

5. Пръскането на спирт или хлор по тялото убива вируса

Не. Пръскането на спирт или хлор по тялото няма да убие вирусите, които вече са навлезли в него. Пръскането на такива вещества може да бъде опасно за вас. Имайте предвид, че както спиртът, така и хлорът могат да бъдат полезни за дезинфекция на повърхности, но трябва да се използват при спазване на необходимите за това препоръки.


Източник: #OneUniCredit

 #OneUniCredit е дигитална платформа с актуална и полезна информация, която да помогне на всички да се справим с настоящите предизвикателства.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни