Как да се справим лесно с ученето на децата вкъщи

Как да се справим лесно с ученето на децата вкъщи
  • 30 март 2020
  • 918

Живеем в предизвикателно време, в което и ние, и децата ни трябва да работим от вкъщи. Училищата са затворени и това засяга сериозно нашите ежедневните дейности. Заради това децата могат лесно да се почувстват отегчени, да пилеят свободното си време или да увеличават напрежението на своите родители. Ето 7 съвета за това как да помогнете на по-младите членове на своето семейство да се чувстват ангажирани по време на ученето от вкъщи.

1. Създайте ясно определено пространство за учене заедно с децата.

Вашият дом е и новото училище на вашите деца! Помогнете им да си изградят чувство на принадлежност и нов ежедневен ритъм като им помогнете с разпределянето на учебните материали.

Помислете дали да не изискате от децата да носят същата униформа, която обикновено носят в училище. Това ще им помогне да разберат, че ще трябва да правят същите неща, които правят в училище, но на различно място.

Бъдете креативни! Вкъщи нямате черна дъска или училищни чинове, но можете да намерите алтернативни решения. Намерете маркери, които пишат върху стъкло или пластмаса и хладилникът може да стане вашата нова бяла дъска.

2. Създайте програма и я направете подходяща спрямо вашия календар

Когато ученето вкъщи е за дълго, важно е да създадете програма. Седмичен план обикновено е доста полезен с това, че дава на всички чувство на сигурност и стабилност.

Опитайте се да комбинирате вашия дневен ред с потребностите на децата ви. Можете да вземете почивка заедно в късния следобед, ако тогава натоварването ви е по-малко. Сутрин докато разговаряте по телефона, или работите на лаптопа, те могат да пишат своите домашни.

Движете се! Не забравяйте да намерите време за някаква физическа дейност. Музика и интерактивни видеоклипове също могат да бъдат много полезни.

3. Приоритизирайте предметите въз основа на потребностите на децата и вашите умения 

Основните предмети са важни, но можете да прибавите и собствен елемент към програмата. Това вероятно е първата ви възможност да бъдете учител, така че ако можете да преподавате нов език или свирене на инструмент, направете го. Едно от най-важните неща, които децата трябва да научат, е как да учат.

Освен това запомнете, че има много начини за учене, включително чрез гледане на документални филми или кинофилми.

4. Използвайте технологията… по подходящ начин

Електронните устройства могат да бъдат разсейващи, затова дайте добър пример на децата като не ги държите на масата, докато те учат.

Видео и онлайн игрите могат да бъдат много ефективни, но не забравяйте, че технологията може да се използва и за намаляване на разстоянието между хората. Говорете с други родители и организирайте конферентни разговори, по време на които децата могат да общуват и да споделят едно с друго новите неща, които са научили. Това може както да обогати учебния процес, така и да подобри техните социални умения.

5. Използвайте (правилните) стимули

Да поддържате вашите деца мотивирани без училище, съученици и оценки, може да се окаже предизвикателно, затова се опитайте да създадете ефикасна система за награждаване. Използването на бонбони, шоколад и допълнително „време с електронно устройство“ може да работи за известно време, но в дългосрочен план е вредно за храненето и навиците на детето. Малки медали, церемонии по награждаване и подаръчни сертификати ще бъдат по-ефективни.

Не забравяйте да „започвате със защо“. Обяснете защо са необходими всички усилия, които децата полагат и какво ще спечелят от това.

6. Не бъдете твърде взискателни към себе си

Изправени сме пред нови предизвикателства и това може да доведе до покачване на нивото на стрес. Имайте предвид, че децата също са засегнати от ситуацията, така че отделете време за почивка и за себе си, и за тях. Погледайте заедно филм, сгответе заедно с тях или играйте настолни игри. Прекарването на повече време със семейство е най-доброто средство да преминете през трудния период, в който се намираме.

Това е също така възможност за децата да научат повече за солидарността, общото благо и гражданската отговорност. Да ги научим защо е важно да си помагаме един на друг, е урок за цял живот!

7. Погледнете към света от друг ъгъл

Пролетта е тук, покажете им как да се грижат за растения и да наблюдават тяхното всекидневното развитие. Обърнете им внимание как сянката се премества в различните часове от деня или наблюдавайте насекомите на балкона и обсъдете сезоните. Тези обикновени преживявания могат да приближат децата до природата, дори когато са вкъщи.  


Източник: #OneUniCredit

 #OneUniCredit е дигитална платформа с актуална и полезна информация, която да помогне на всички да се справим с настоящите предизвикателства.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни