5 храни, които ще дадат енергия на вашето тяло

5 храни, които ще дадат енергия на вашето тяло
  • 30 март 2020
  • 876

Ако посещението в супермаркета е единствената причина, поради която излизаме на разходка, лесно е да започнем да търсим утеха в непълноценна или нездравословни храна. Ето пет съвета как да останем здрави, без да се отказваме от удоволствията на похапването.

1. Рибата тон, пълномасленото сирене, маслото, яйчения жълтък и гъбите са богати на витамин Д – основен елемент, който компенсира липсата на естествена слънчева светлина в този период, през който прекарваме твърде малко време на открито. Витамин Д е ценен за всички нас! Той подпомага отлагането на калций в костите и допринася за правилния растеж на децата.

2. Доматите, чушките, цитрусите и свежите зеленчуци съдържат големи количества витамин C, който засилва нашата имунна система и ни предпазва от сезонния грип. Но обръщайте внимание как ги съхранявате и приготвяте – светлината, кислородът и топлината могат бързо да разрушат витамин C. При топлинна обработка храните загубват голяма част от своя витамин C.

3. Витамин B12 се намира в рибата, ракообразните, месото и млечните продукти. Той поддържа здравината и доброто състояние на червените кръвни клетки и нервните клетки. В момента вероятно извършваме по-малко физическа дейност от обикновено. Витамин B12 е полезен за предотвратяване на появата на слабост в крайниците, както и за поддържане на мозъка активен и имунната система силна.

4. Ябълките, крушите, пълнозърнестите храни, морковите и копърът са храни с високо съдържание на фибри. Фибрите са от първостепенно значение за регулирането на физиологичните функции на червата и подобряват тяхното функциониране. Фибрите имат силен засищащ ефект, т.е. – карат ни да се чувстваме сити. Затова могат да ни помогнат да ядем по-малко и да се чувстваме във форма!

5. Пълнозърнест хляб и паста, бобови растения, свежи или сушени плодове имат високо съдържание на „добри“ въглехидрати. За разлика от други видове захари, тези имат нисък гликемичен индекс, което означава, че се абсорбират, смилат и разграждат по-бавно. Добрите въглехидрати ни помагат да контролираме нивата на глюкоза, лош холестерол и триглицериди в кръвта.

Запомнете, че най-добрият начин да избегнете заразяването с коронавирус и неговото разпространение, е да миете ръцете си, да практикувате добър респираторен етикет, да избягвате докосването на лицето си, да поддържате социална дистанция и да си стоите вкъщи, ако не се чувствате добре.


Източник: #OneUniCredit

 #OneUniCredit е дигитална платформа с актуална и полезна информация, която да помогне на всички да се справим с настоящите предизвикателства.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни