Мръсните пари и възхода на електронните разплащания

Мръсните пари и възхода на електронните разплащания

В края на миналата седмица по информация на Ройтерс, цитирана от CNN, централната банка на Южна Корея започна процес на карантина за банкнотите в обръщение, за да премахне всякакви възможни следи от новия коронавирус. Това ще стане чрез “изпиране” на висока температура - подобен процес, се казва в съобщението, е обичайна практика преди банкнотите да се пуснат отново в обръщение. През февруари тази година Китай също подложи част от местните банкноти, предимно от болници и региони с много инфектирани с новия коронавирус жители, на дълбоко почистване и унищожаване на потенциално заразените. 

Междувременно в Лувъра в Париж също започнаха да приемат само плащания с карти, предаде тези дни Associated Press, цитирани от CNN. Централната банка на Франция е на позицията, че бизнесът трябва да може да приема и кеш. Подобни изисквания има и в Америка, тъй като не всички потребители имат банкови сметки или карти.

Експерти очакват новият коронавирус да доведе до ръст в безкешовите форми на разплащания. “Разпространението на новия коронавирус може да е стимулът за по-бързото възприемане на мобилните плащания“, коментира за CNN представител на международната анализаторска компания IDC, базирана във Вашингтон. 

Няма съмнение, че си предаваме микроорганизми чрез кеша”, коментира за CNN Business преподавателя по микробиология Пол Матевел от London Metropolitan University. “Анализите показват, че на банкнотите има неща, които не можем да си представим”, коментира той.

Според проучване от 2017 г., поръчано от градската администрация в Ню Йорк, изследователите намерили стотици видове микроорганизми по банкнотите, сред които бактерии от уста, от полови органи и грипни вируси. Световната здравна организация препоръчва на хората да си мият ръцете след като боравят с банкноти, особено преди хранене. През изминалата седмица СТО дори беше многократно некоректно цитирана от много световни медии, че според организацията с банкнотите се разпространява коронавирус. Тази интерпретация беше обвързана с доклад на организацията с препоръка да се ползват безконтактни форми на разплащане. Представител на СТО уточни в последствие, че препоръката на СТО е хората да си мият ръцете, както е обичайно, след като пипат кеш, а не че по парите непременно има коронавирус. Картите, по-малко при безконтактните, също се оказват също не толкова чисти, тъй като микроорганизми се разпространяват и по тях. 

В същото време в Китай, където мобилните разплащания вече са разпространени сред поне 50% от населението по данни на еMarketer, ще наблегнат на тази  форма на разплащания, за да бъде избягван максимално човешкият контакт. 

Потребителите в България имат на разположение множество възможности за безконтактни плащания. Сред тях са приложението за мобилно банкиране Булбанк Мобайл, онлайн банкиране Булбанк Онлайн, плащане с телефон чрез Apple Pay, разплащане с различни видове безконтактни карти и др.

Има смисъл хората да искат да използват телефона или картата си за безконтактни плащания, особено когато и не се налага да се докосва терминала”, коментират от IDC.

Трудно е да се каже колко точно бактерии има по ръцете ни след като боравим с кеш и с карти. Предполагам, че колкото повече хората преминават към електронни разплащания, рискът намалява. Но все пак, и за това използваме телефони и карти, които се докосват до различни повърхности”, казва Матевел. Така че препоръката на CNN е освен да си мием ръцете след като пипаме пари, като допълнителна защита да чистим с антибактериални кърпички телефоните и кредитните карти. И да носим собствена химикалка, ако трябва да се подписваме. 


Виктория Блажева

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Виктория Блажева е директор Комуникации, първи вицепрезидент в УниКредит Булбанк; член на борда на директорите на Тръст за социална алтернатива и на Harvard Club Bulgaria; член на Европейската асоциация на комуникационните директори и на Съвета на жените в бизнеса. Има MBA от Warwick Business School. Завършила e бизнес програмите “Иновации и предприемачество“ на Stanford University и CORe на Harvard Business School. Правила е специализации в сферата на финтех, анализ на данни и дигитална трансформация от CFTE, Copenhagen Business School и LSE.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни