Какво е общото между счетоводството, Мик Джагър и академията за майки на УниКредит Булбанк?

Какво е общото между счетоводството, Мик Джагър и академията за майки на УниКредит Булбанк?

На всеки се е случвало да потъне в рутината на работата си и това, с което се е захванал да му се струва досадно и безинтересно. С времето постепенно забравяме какво ни е запалило и мотивирало през годините да се развиваме в дадена професия, а със сигурност ако се замислим всяка си има своята любопитна история и чар.

Преди две седмици посетих едно безплатно обучение, част от академията за майки на УниКредит Булбанк – WoMum, която цели да повиши професионалната им квалификация и да направи завръщането им по-лесно, без излишен стрес и с повече самоувереност. Темата беше "Управление на личния бранд" с лектор Виктория Блажева, директор Комуникации и #Diversity мениджър на банката.  

Професионално се занимавам със счетоводство и данъци и денят ми преминава предимно пред компютъра в офиса – работа, която не предполага много креативност и често в очите на хората изглежда доста монотонна.  След лекцията обаче се вдъхнових и някак си приех за своя мисия да работя  за подобряване имиджа на професията ни. Искам и да мотивирам колегите в моя екип и да ги накарам да се гордеят с избора, който са направили.

На предстоящия 10 ноември счетоводната професия ще празнува своя 525-ти рожден ден! Данни за счетоводни записвания има още отпреди повече от пет хиляди години в различни находки от региона на Месопотамия. Те показват проследяването на търговията на стоки.  Но началото на счетоводната наука се поставя с публикуването на епохалния труд на Лука Пачиоли  "Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и пропорционалностите" на 10 ноември 1494 г. Тогава за първи път се формулират основните счетоводни принципи, използвани и до днес. Дават се също съвети за счетоводната етика и се формулира принципът за равенството между дебит и кредит. В книгата за първи път се споменават и редица счетоводни термини, използвани и до днес – като "дебит“, „кредит“, „оборотна ведомост", "капитал", "активи".

В наше време счетоводната професия е широко разпространена и е доста популярна дори и сред знаменитостите. Комедийният артист Боб Нюхарт например, започва своята кариера като счетоводител, противно на всеобщото схващане, че счетоводителите са хора без чувство за хумор. Кариерата на Джей Пи Морган стартира от позицията младши счетоводител. Списъкът с най-популярните счетоводители включва имена като Джанет Джаксън, Мик Джагър, Джон Гришъм, Кени Джи, Робърт Плант. Дори и ФБР се нуждае от счетоводители. По последни данни федералното бюро има над 2 000 счетоводители, които помагат в разследванията.

Бумът на счетоводната професия започна с индустриалната революция от средата на 19-ти век. Тогава икономиките започват бурно развитие, създават се много нови компании и нуждата от счетоводни услуги нараства. С нарастване на бизнеса нарастват и правилата и регулациите. Това води до увеличаване на техническата експертиза и умения на счетоводителите.

Получавате ли замайване при вида на Главна книга или Оборотна ведомост? Не се тревожете, просто оставете работата на опитните експерти, посветени на счетоводната професия и способни да прекарат часове в търсене на една стотинка неравнение, при това ще го направят с удоволствие и усмивка.

Честит празник на счетоводната професия!


Виолета Китанова

Главен счетоводител на Уникредит Лизинг

Вижте всички статии от Виолета Китанова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни