Спестяване с деца – мисията възможна!

Спестяване с деца – мисията възможна!

Спестяване и деца – нещо възможно или пък не точно?

Още от самото начало на родителството е необходимо да помислите за спестяванията на вашето дете. Това ще ви направи спокойни и ще възпита финансова култура в неговото съзнание. Парите са навсякъде около нас и ако ние не ги управляваме, те ще управляват нас. Спестяването не е досадно задължение, а приятно занимание, което може да прерасне в инвестиране.

Както всяко нещо при децата, и това най-добре се възприема чрез личния пример на родителите.

 

0 – 3г.

В тази възраст детето няма кой знае какви потребности. Това, от което има най-голяма нужда е любов, внимание и грижи. Затрупването с всякакви играчки и вещи често се отразява зле на бюджета ви, а в повечето случаи е и напълно излишно. Преди да направите покупка помислете дали наистина ви е необходима и трябва ли да изхарчите тези пари на всяка цена. Все пак по-разумно би било да откриете спестовна сметка, в която да внасяте средства, които да подсигурят бъдещето на вашето дете.

 

3 - 6г.

Това е период, в който е подходящо да подарите касичка и да обясните за какво служи. Децата се радват на дрънкането на монетите и шарените картинки. Обяснете му, че когато то има спестени пари, ще може само да си купи нещо малко и любимо, като например шоколад. По този начин ще възпитате у него отговорността да не възприема парите като даденост.

Може да му дадете малка сума до 5 лв. и то само да направи покупки в магазина, като следва да получи и ресто. Така детето се учи да спестява, а вие да харчите по-малко.

 

7 – 12г.

В тази възраст трябва да се разграничи нужда от прищявка. Ако негов съученик в училище има последен модел телефон, не означава, че това е аксесоар от първа необходимост и за вашето дете. То винаги ще иска и ще се сравнява с останалите. Родителите не са длъжни да задоволяват всяко искане, особено когато нямат възможност за това. В тази възраст се изгражда самостоятелност и финансова култура, затова му обяснете, че ако не си изхарчи всички джобни днес, ще му останат повече за утре. Добър вариант е да му предложите да си носи храна от вкъщи, вместо да си купува от близкия магазин. Така не само ще хапва нещо здравословно и вкусно, но и ще си спестява пари.

 

13 – 18г.

Това е периодът на тийнейджърството, бурните хормони и „аз знам всичко, ти ли ще ми кажеш“. Ако сме го възпитали правилно през предходните години и самите ние сме давали добър пример със спестяване и силата на сложната лихва, то оттук нататък детето само ще продължи да следва тези финансови навици. Сравнението с другите деца в училище и последният модел smart устройство винаги ще присъстват. Важно е обаче спестовната и като цяло финансовата култура да детето да се запазят и занапред, когато му предстоят студентски живот, първа работа и др. Сега е моментът да направите дебитна карта за тийнейджъри на вашето дете, с която то само да управлява парите си.

Разходите са навсякъде около нас и ако нямаме контрол, често те ни контролират  - лотарийни билети, огромни количества храна, които отиват в коша, дрехи, които слагаме по веднъж, дребните разходи през деня – кафета, вафли, чипс и др. – всичко това може да бъде редуцирано.

Какъвто и да е доходът ни, винаги може да заделим месечно прилична сума или да събираме по 1 лв. на ден в касичката. Това прави 365 лв. в края на годината – ето едно ‘’невидимо’’ спестяване, което е достъпно за всеки.

Важно е да създадем спестовен навик у децата си. От една страна това ще ги стимулира (получават лихва), от друга ще им даде увереност, че могат да са независими и самостоятелни. Успеем ли да изградим основите на финансовата им култура отрано, ще им гарантираме на малко по-спокойно и сигурно бъдеще. 


Красимира Атанасова

Продажби

Мениджър Бизнес клиенти

Красимира Атанасова е Мениджър Бизнес Клиенти в УниКредит Булбанк. 

Работата ѝ е свързана с обслужване на бизнес клиенти в сегмент ‘‘Малки и Средни предприятия‘‘ и предлагане на пълната гама от банкови продукти за юридически лица.

Интересите ѝ са свързани с банкиране за малкия бизнес; инвестиране във взаимни фондове и капиталови пазари; управление на лични финанси; дигитален маркетинг и използване на AI като генератор на идеи.
Завършила е ‘‘Стопанска логистика‘‘ в Национален Военен Университет ‘‘Васил Левски‘‘ - гр. Велико Търново и ‘‘Корпоративни финанси‘‘ в Икономически Университет – гр. Варна.
В свободното си време обича да пише статии, да чете книги, да спортува и да пътува.

Lsbtjnjsb/Boh/BubobtpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Красимира Атанасова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни