Какво четат мениджърите по време на летните отпуски?

Какво четат мениджърите по време на летните отпуски?
  • Календар икона 07 август 2019
  • Око икона 5680

За някои отпуските са вече спомен, за други предстоят, но все пак лятото е сезонът на леките дрехи, леките питиета и леките четива ще кажат някои.

Дали обаче успешните мениджъри са на същото мнение? Потърсихме мнението на членовете на Управителния съвет на УниКредит Булбанк и ги попитахме какво четат през лятото. Ето техните отговори:

Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на УС ни напомня, че спокойствието не е маловажно

„Човекът в търсене на смисъл“ на Виктор Франкъл

Предупреждавам, че книгата не е леко четиво, тъй като разказва за трудното време в нацистките лагери, в които е живял авторът. Същевременно, без излишна трагедия и някак дори оптимистично, книгата ни убеждава в силата на това да намираш смисъл във всичко, което правиш и готовността да се променяш, тогава когато обстоятелствата го изискват.

“Measure what matters” на Джон Доър

Интересно четиво, пълно с реални примери за успешни компании, фокусирано върху целите, които си поставяме и начина по който отчитаме резултатите. След като прочетете тази книга, разбирането ви за смисъла на управлението чрез цели вече няма да е същото. Препоръчвам на всички, които поставят и изпълняват цели  - и лични, и корпоративни.

И разбира се. Лято е. Време за почивка, повече време за семейството, повече време за четене и приказки. Горещо препоръчвам – "Карлсон, който живее на покрива" - Астрид Лингрен, която обещавам ще ви разсмее, ще ви разведри и успокои „Спокойствие и само спокойствие“ често повтаря Карлсон.

Енрико Минити, главен оперативен директор ни предлага бягство от реалността

Ваканцията е това време от годината, в което тялото и съзнанието трябва да си починат, затова аз обикновено избирам “лесни” и разтоварващи книги. Тази година предлагам да сложите в багажа "Розите от Атакама" (оригинално заглавие Historias marginales) от Луис Сепулведа. Книгата разказва отделни истории на обикновени хора в различни части на света, „истории на маргинали“, както Сепулведа предпочита да ги нарича. Това са кратки истории, които не са свързани помежду си, освен с това, че всички тези истории представляват житейски уроци. Тези истории те карат да осъзнаеш, че понякога „изключителното“ е буквално пред очите ти, може би в това, което е „маргинално“ и ние просто имаме нужда от вярното отношение или точния момент, за да го забележим.

Това е малка книга, която можеш да прочетеш за няколко дни, така че аз я препоръчвам на всеки, който се нуждае от почивка, за да смени гледната точка и да се запознае с житейски истории, които могат да окажат влияние върху нас и това, което вероятно приемаме като маргинално в нашия живот.   

Джакомо Волпи, директор „Банкиране на дребно“ ни предлага книга, която ще ни направи по-добри лидери

Препоръчвам книгата "Extreme Ownership" на Джоко Уилинк и Лиф Бабин. В нея е описано как да водиш отбор към добро представяне. Накратко от книгата става ясно, че лидерът трябва да поема абсолютна отговорност за всичко, не търси извинения и не обвинява. Книгата описва много ситуации, с които се сблъскваме всеки ден и дава добри съвети как да ги управляваме. Радвам се, че я прочетох, защото накрая на Extreme Ownership открих серия от прости и ясни предложения, които, ако бъдат изпълнени, са много ефективни.

Антоанета Куртяну, директор „Корпоративно, частно и инвестиционно банкиране“ ни съветва да прочетем за ефекта на социалните медии

Книгата, която съм избрала – "The Coddling of the American Mind" е едно много интересно, съвременно и стимулиращо ума четиво. Тя лансира провокативни тези относно силното влияние на социалните медии върху младото поколение и анализира това как добрите намерения и лошите идеи предпоставят начина на мислене като в крайна сметка пораждат провали. Авторите обединяват влиянието на ефектите от социалните медии и прекаленото родителско влияние, за да обяснят негативната трансформация на новото поколение.

Книгата е интересна, както от гледната точка на лидера, така и от тази на родителя. Тя предизвиква разсъждения относно културата на интелигентното поемане на риск, иновациите и схващането, че хората са слаби и трябва да бъдат защитавани, а не изложени на предизвикателства.

Четенето ѝ ни кара да се замислим как да направим така, че децата ни и екипите ни да израстват, правейки ги по-устойчиви и независими. Приятно четене.

Цветанка Минчева, директор Глобално банково обслужване ни помага да намерим баланс между личен и професионален живот

Както често се случва в живота, повечето хора имат много , различни интереси, които ги вълнуват. Прословутият баланс между работа и личен живот , всъщност е ритъм, който  сменя фокусите ни, спрямо това, кое е най – важното за нас в дадения момент. Или както една приятелка казва: всичко те намира в правилния момент. Същото се отнася и за книгите. На шкафчето ми има може би над 10 книги, които чакат реда си, но искам да споделя последните три, които ме намериха в ритъма на ежедневието ми и които получиха приоритет в редицата:

Първата книга, която ме намери, след лекция , част от liveMotivi, на Инес Субашка. Книгата се казва "Методът IFS" и описва личния опит на Инес и философията , която залага зад тренировките в кондиционните зали, които управлява. Инес е прекрасна млада дама, вдъхновяваща, с желание да учи, да се подобрява и да предава нататък това, което знае, за да помага на хората да намерят правилната формула за движение. Движението , това е живот. Няма как умът ни е да е във върховата си форма, ако тялото не е.

Втората книга, която намери приоритет при мен е "Любов" на Елиф Шафак – интересно преплитане на човешка история, исторически събития и философията на Суфизма и поета Руми.  „Живот без любов не е живот. Не се питай към каква любов да се стремиш, духовна или материална, божествена или земна, източна или западна… започнеш ли да делиш нещата, възниква ново и ново делене. Любовта няма етикети, няма определения. Тя е просто това, което е. Любовта е жива вода, а влюбеният е душа от огън! Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата.“

Третата книга, която ме намери, и която още чета е "Rebel Talent"  на Франческа Джино. Авторката е професор в Harvard Business school, и разказва в книгата си истории, на хора, които нарушавайки установените правила са станали по успешни и щастливи. Промяната и иновациите неизменно са свързани с това да се разруши нещо старо.  „За да направите омлет се налага да счупите яйцата“

Борислав Бангеев, главен риск директор ни подсказва как да намерим своята креативност

За лято 2019 бих препоръчал "Creativity – the Psichology of Discovery and Invention" на Михай Чиксентмихай. През април книгата излезе на български език със заглавието Креативност – Психология на откривателството и съзидателността. Книгата представлява се базира на тридесетгодишни проучвания за това как живеят и работят творческите личности. Книгата прави по-разбираем процесът, при който хората раждат нови идеи и продукти. Креативност – Психология на откривателството и съзидателността би могла да е полезна и от бизнес гледна точка и от гледна точка на лично усъвършенстване.

Авторът е сред водещите съвременни психолози, дългогодишен декан на Психологическия факултет на Чикагския университет и един от пионерите в научното изследване на щастието. Книгата е резултат от изследване, имащо за база интервюта с 91 личности, всеки от тях внесъл промяна във важна област на обществения живот (наука, бизнес, изкуство…).

Книгата ясно показва нещо изключително важно, а именно: Творческите постижения са резултат на синергия между дългогодишен упорит труд и много други фактори, а не просто плод на въображение или внезапно просветление. Тази книга е плод на сериозен научен труд и може би не е най-лесното четиво. Затова си позволявам, в разгара на лятото и с мисъл за един от най-хубавите ни морски градове, да препоръчам обръщане и към поезията. По-късно през 2019 се навършват 40 години откакто този свят напуска Петя Дубарова – поетеса, оставила едни от най-красивите стихове в съвременната българска литература, част от тях превърнати в незабравими песни. Освен да ни помогне да се откъснем от ежедневието, прекрасното й творчество ще ни напомни за универсалната доброта, за способността на човека да бъде силен, добродетелен и изпълнен с достойнство.

А за читателите на блога споделям и любимото ми нейно стихотворение  – „Лятото изтече“.

Ясна Мандац, главен финансов директор ни напомня за последната човека свобода-изборът

За лятото препоръчвам „Човекът в търсене на смисъл“ от Виктор Франкъл. Това е необикновена книга, написана от необикновен човек. Виктор Франкъл е австрийски невролог и психиатър, оцелял след Холокоста.  Неговата книга е изключителна с това, че разказвайки моменти от своя живот в концентрационен лагер в Аушвиц, Франкъл представя забележителната идея, че ние можем да изберем да откриваме причина или смисъл във всяка ситуация, включително при най-неблагоприятни условия. Той описва своите лични преживявания и наблюдения за малките промени в човека, с което вдъхва надежда в читателя.

„Човекът в търсене на смисъл“ ми даде различен поглед върху живота - ние не можем да контролираме всичко, което ни се случва, но имаме власт да решим как да реагираме на това, което ни се случва. Или както казва Франкъл: Всичко може да бъде отнето от човека освен едно: последната от човешките свободи - да избере как да реагира в дадени обстоятелства, да избере своя собствен път.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни