Отпочинали и заредени след отпуска – 5 лесни стъпки да го постигнете

Отпочинали и заредени след отпуска – 5 лесни стъпки да го постигнете
  • Календар икона 18 юли 2019
  • Око икона 2624

Най-накрая сте си взели дългоочакваната отпуска #ЗаВажнитеНеща в живота и сте се отдали на заслужена почивка. Иска ви се дните на пълно безгрижие да не свършват никога, но връщането към работата все пак е неизбежно. Ще споделя с вас моите пет лесни стъпки, които ми помагат да се върна плавно към работното ежедневие след отпуска.

Планирайте отпуската си така, че да имате 1-2 дни за климатизация у дома след нея

Колкото и приятна да е била вашата почивка най-вероятно ви е изморила - пътуване, подреждане на багаж, емоции, а често и натрупали се домакински задължения през това време. Затова, планирайте да прекарате един-два дни след почивката у дома. Така по-лесно ще се климатизирате и ще се заредите за работната атмосфера и ежедневие.

Храна, вода и пълноценен сън
Грижата за самите вас е добре да продължи и след отпуската. Осигурете си поне 8 часа сън на денонощие, достатъчно течности, както и храна, богата на всички важни вещества. Не изключвайте и плодовете – те ще ви заредят с енергия и витамини.

Донесете си спомен от почивката

Психолози твърдят, че споменът за едно пътуване ни носи огромно удоволствие дълго време след като то е приключило. Ето защо е хубаво да пазим сувенир от мястото, което сме посетили, защото така той ни връща към приятните моменти. Сложете снимка или нещо, което ви напомня за приятните моменти от вашата отпуска.

Направете работния преход по-плавен

Колкото по-дълго сте отсъствали, толкова повече неща ще ви очакват. В деня, в който се върнете на работа, отделете време, за да планирате задачите си. Направете си списък с приоритети и време за изпълнението им. Започнете с най-старите неща, за да разчистите място за по-нови. Ако успеете да организирате времето си по този начин, ще ви бъде по-лесно да се върнете към работния режим след отпуската.
Друга стратегия е да започнете с по-леки и лесни задачи, а след това да преминете на по-трудните. Така ще натрупате увереност и плавно ще се справите с адаптацията към работния режим.

Правете си чести почивки през деня

Влизането в пълен работен режим без прекъсвания е рецепта за бърнаут. Не позволявайте на вината, че сте били отпуск, да ви накара да работите като за последно. Никой не очаква от вас да свършите всичко за един ден. Бъдете мили към себе си и помнете, че сте заслужили почивката си и времето, необходимо за възстановяване. На всеки 3 часа, вземете около пет или десет минути почивка, за да не се стресирате и да бъдете пълноценни, вършейки задачите си за деня.

Връщането на работа след отпуска наистина може да бъде лек и плавен процес, ако спазвате тези лесни стъпки.

А ако тепърва ви предстои да излезете в лятна отпуска, вижте 5 неща, които да направите в офиса преди това.


Тодор Костадинов

Aдминистратор база данни и ИТ системи

Работи в УниКредит Лизинг от 2007 година, като по-голямата част в отдел "Управление на одобрение лизингови сделки".  Определя работата си като динамична, защото работи по различни проекти и общува постоянно с колеги. Именно динамиката е стимул да дава всичко от себе си. В свободното си време обича да спортува, да развива личните си качества и умения, както и да се разхожда из природата. Голямата му страст е да пътувам до необичайни за повечето хора дестинации. 

upeps/lptubejopwAvojdsfejumfbtjoh/ch

Вижте всички статии от Тодор Костадинов


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни