По следите на мечтите или когато магията абракадабра вече не върши работа

По следите на мечтите или когато магията абракадабра вече не върши работа
  • Календар икона 08 юли 2019
  • Око икона 3352

За мечтите няма срок, но за да ги превърнем в реалност трябва да започнем още от днес да ги преследваме и да се борим за тях. Търсенето на възможности и шансове е част от този път на реализация, по който е от значение не само да умеем да пестим време и да подреждаме приоритети си, но и да се научим да спестяваме средства, с които да подкрепим и най-смелите си желания.

Веднъж в годината духаме свещичките върху тортата ни за рожден ден, хвърляме монети във фонтани с „магически“ сили, в 22:22 или 11:11, стискаме силно очи и си пожелаваме нещо специално. Всички тези „прийоми“ са страхотни, но когато спрат да работят, значи е време да се заемем по-сериозно с преследването на желанията и мечтите ни. Точно тук се намесва и спестяването на средства.

Най-вероятно то не ви е първи приоритет и си казвате, че все още ви е рано или доходите ви не са достатъчни. Истината е, че така няма да започнете никога да заделяте средства и само ще намирате извинения и оправдания за пропуснатите възможности.

Едно от най-важните и лесни неща, които може да направите за бъдещето си и плановете, които имате, е да започнете да спестявате редовно и по план. Ето и няколко съвета, които могат да ви послужат за ориентир и да ви бъдат от полза за целта:

Намерете подходяща за вас спестовна услуга, която ще отговаря на възможностите и критериите ви;

„Два пъти мери, веднъж режи!“ –допитайте се до професионалисти в областта на спестовните продукти и си дайте време за размисъл, преди да вземете финално решение къде точно да инвестирате средствата си. Понякога съветът от добър финансов специалист, може да ви помогне да видите по-ясно голямата картина и да откриете продукта за вас по-лесно

„Капка, по капка – вир“ – създайте Спестовен план на свое име и събирайте за мечтите си. Независимо какви стратегии за спестяване на пари използвате, да се „отплащате“ първо на себе си е основен фактор и абсолютен и най-добър начин да увеличите спестяванията си

Определете сума – бъдете разумни, но не се притеснявайте да спестявате по-големи суми. Стремете се да заделяте около 10% от дохода си месечно. Може да звучи трудно, но знайте, че както повечето неща, така и постоянството ще ви се отблагодари във времето;

„Далеч от очите, далеч от ума“ – един от най-лесните начини за спестяване е като направите автоматични вноски от заплатата ви към вашия спестовен план. По този начин ще избегнете много лесно и вероятността да похарчите средствата, преди да сте ги спестили. Знаейки, че разполагате с 40-50 лв. по малко всеки месец ще можете да планирате по-добре разходите си, а след 2-3 месеца ще сте привикнали с новия начин на живот и вече няма да представлява проблем за вас.

Последно, не забравяйте и нулевата стъпка, преди да започнете да спестявате, която е хубаво да имате предвид, а именно - колкото по-рано започнете да отделяте средства, толкова по-добре!


Симона Шангова

Екип "Дигитален маркетинг и реклама"

Експерт "Дигитален маркетинг“

Вижте всички статии от Симона Шангова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни