Три лесни стъпки как да се погрижим за себе си

Три лесни стъпки как да се погрижим за себе си
  • 10 май 2019
  • 1567

Живеем в динамичен свят и много често времето не ни стига, за да свършим задачите, които имаме. В стремежа си да успеем с ангажиментите, често пренебрегваме себе си. Няма нищо лошо в това да бъдем взискателни и отговорни към задълженията си, но нека не забравяме и личното си време. Защото за да сме щастливи, здрави и успешни, трябва да се грижим за себе си. Ще споделя трите стъпки, с които аз успях да открия баланса между работата и личния живот и се надявам с нея да ви вдъхновя и да опитате и вие. 

Спорт и физическа активност

От близо 3 месеца насам отделям време за спортни активности. Не е нужно да казвам, че спортът е здраве – много проучвания са доказали, че спортуващите хора боледуват по-рядко и имат силен имунитет. Разбира се, допълнение към доброто здраве е настроението и енергията, която дава спортът. Това, което правя аз включва 1 час спорт и 30 минути път от вкъщи до залата и обратно… И така два пъти в седмицата, за да постигна целта си от 3 часа спорт. Ефектът, който виждам е достатъчно мотивиращ за мен, за да продължа с това. А защо не и да увелича броя на часовете за спорт за още по-добро резултати?

Личностно развитие

Навсякъде около нас всичко е бързо и динамично и ни се налага да се адаптираме към промените. Вярвам, че поне веднъж годишно всеки трябва да обогати своите знания и умения. Започването на практически курс е лесно, по-важно е обаче той да се завърши успешно и наученото да се приложи на практика. И тук не имам предвид единствено професионално развитие, напротив – оползотворете времето си като превърнете хобито си в страст, в която непрестанно инвестирате.

Свободно време

Когато правим нещата, които обичаме – спорт, четене на книги, планинарство и др. – ние всъщност осмисляме ежедневието си. Това, което правя аз през последните няколко месеца е да ставам по-рано с 30 минути. Когато чуете алармата сутрин, станете инстинктивно без да мислите колко ви се спи и как искате да останете в леглото. В противен случай ще ви бъде доста по-трудно да намирате сутрин време #ЗаВажнитеНеща, които обичате да правите. Това е страхотен старт преди работния ден, защото много често в края му нямаме сили за много неща.

И не на последно място – да отделяте няколко часа седмично за себе си носи позитиви не само на вас, но и на хората около вас. Приятелите и семейството са също толкова важни и могат да се повлияят от вас. Децата растат и е важно да имат здрави и мотивирани родители, които да бъдат техен пример.

Е, кои са вашите три стъпки за успешен баланс между работата и личния живот?


Тодор Костадинов

Aдминистратор база данни и ИТ системи

Работи в УниКредит Лизинг от 2007 година, като по-голямата част в отдел "Управление на одобрение лизингови сделки".  Определя работата си като динамична, защото работи по различни проекти и общува постоянно с колеги. Именно динамиката е стимул да дава всичко от себе си. В свободното си време обича да спортува, да развива личните си качества и умения, както и да се разхожда из природата. Голямата му страст е да пътувам до необичайни за повечето хора дестинации. 

upeps/lptubejopwAvojdsfejumfbtjoh/ch

Вижте всички статии от Тодор Костадинов


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни