Защо е добре да помислим отрано за образованието на детето?

Защо е добре да помислим отрано за образованието на детето?
  • 04 април 2019
  • 1329

Създаването на семейство е голяма стъпка в живота на всеки човек, а появата на дете променя всичко. Децата пренареждат приоритетите и отговорностите ви. Те също така променят начина, по който управлявате парите си. Повечето хора плануват разходи за памперси, дрехи, шишета, столчета за кола и т.н. и често забравят или им се струва непосилно да спестяват всеки месец средства за бъдещето на детето. Смятат, че има много време докато то стане ученик или студент и отлагат заделянето на суми за образование напред във времето или мислят да изтеглят кредит, когато момента дойде.

Можете да си представите какъв семеен хаос настъпва, когато трябва да разчитате на финансиране в последния момент и притиснати от времето, не мислите за условията, които приемате. Не е нужно, а и не трябва да оставяте планирането на тези разходи за последния момент. Създайте си навик всеки месец да заделяте по 5-10% от общите приходи на семейството във фонд, който ще бъде за вашето дете. Така няма да усетите разлика в месечния ви бюджет, а всеки месец сумата ще се увеличава, носейки добра доходност. По този начин след няколко години ще имате спестена прилична сума, която ще може да покрие първоначалните разходи по образование или други нужди на вашето пораснало дете.

Със спестовен план може да зададете всеки месец автоматично от сметката ви да се удържа сумата, която сте преценили, както и датата, на която да се удържа вноската. Парите ви ще бъдат инвестирани във взаимни фондове с минимален риск при добра доходност. Обикновено доходността е около 4.13% годишно, което означава, че ако спестявате средно по 100 лева всеки месец, след пет години ще имате приблизително 6 600 лева. Колкото по- рано започнете да спестявате, толкова по-голяма ще бъде сумата, когато дойде момента и детето ви има нужда от нея. При спестовен план не е проблем ако пропуснете вноска, плана няма да се прекрати, също така в случай, че ви се наложи, може да изтеглите събраната сума или част от нея по всяко време.

Съграждайки семейство помислете и за вас – мечтите ви, желанията ви, надеждите ви. Как си представяте да остареете заедно - на плажа с коктейли в ръка? Започнете от самото начало на брака си да инвестирате суми за старини. Добра възможност е с доброволен пенсионен фонд, защото сами определяте вноските и тяхната периодичност. Можете във всеки един момент да теглите средства от личните си вноски, както и имате право на данъчно облекчение в размер на 10% от данъчната основа.

Не отлагайте за следващия месец спестяването, защото „следващия месец“ в повечето случаи е хоризонт – вижда се, но не се достига. Започнете от днес. Планирайки в перспектива и спестявайки от рано, са предпоставки за по-спокоен и сигурен семеен живот, където изненадите могат да бъдат основно приятни.


Антоанета Богданова

Корпоративни, ключови и международни клиенти

Мениджър Корпоративни клиенти

Антоанета Богданова е Мениджър Корпоративни клиенти в УниКредит Факторинг. Има опит в банковата сфера над 18 години, като е заемала различни длъжности в няколко големи български банки, включително и УниКредит Булбанк. В работата си най-много харесва възможността да контактува с хора от различни сфери на дейност и да спомага за намирането на решения за техния бизнес. Свободното си време посвещава на любимите си хора.

Boupbofub/CphebopwbAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Антоанета Богданова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни