Къде се крие "Чудната градина" или хронологията на една истинска история

Къде се крие "Чудната градина" или хронологията на една истинска история
  • 21 март 2019
  • 1917

Като малка една от любимите ми книги беше „Тайната градина“. Съвсем накратко, това е историята на две деца – малката Мери и братовчед й, които се чувстват тъжни и самотни. И точно когато всичко изглежда обречено, те намират истински приятели. Заедно с тях откриват една тайна градина и скритите в нея чудеса. Децата разбират, че вълшебствата наистина съществуват, но и те, както и цветята, имат нужда от истинска грижа и любов.

Сетих се за тази книга веднага щом се запознах с историята на един от отличените проекти в миналогодишното издание на Програмата „Предприемачество за нестопански организации“ на Български център за нестопанско право. Проектът се казва „Чудната градина“, а приликите между книгата на Франсис Бърнет и него съвсем не спират до името.

Идеята, с която фондация „Свети Николай Чудотворец" от Добрич спечели симпатиите на журито на програмата през март миналата година беше изграждането на оранжерия за производство на разсад, която да осигурява подходящи условия на труд за хората с интелектуални затруднения. Освен журито, идеята за чудна градина се оказа най-харесвана и от служителите на УниКредит Булбанк. Като дългогодишен партньор на програмата на БЦНП, банката допълнително подкрепя някои от финалистите с парична награда. Кой от проектите да получи тази награда решават служителите в банката, които гласуват онлайн.

И така, благодарение на финансовата подкрепа и експертизата, получени по време на програмата, „Чудната градина“ наистина се случи в Добрич.

Хронологията на една истински хубав история

През март 2018 екипът на фондация „Свети Николай Чудотворец“ рисува смелата си мечта.

„Събрахме се с колегите, обсъдихме възможността и дори надградихме идеята – решихме да отглеждаме не само зеленчуци, но и цветя, подправки, овощни дръвчета и лози. Представяхме си не само оранжерия, а цяла градина!“, разказва Мария Методиева, председател на фондацията.

И понеже плановете са мечти с краен срок, журито харесва бизнес плана за „Чудната градина“ и предоставя финансова подкрепа и менторска помощ за реализирането му. През май 2018 „Чудата градина“ получава и наградата на служителите на УниКредит Булбанк, която веднага получава практическото си измерение – градината ще има и нов кладенец.

В края на ноември 2018 Мария споделя: „Постигнахме много, но и пред нас пътят е дълъг. Целта ни не беше просто оранжерия и трудова заетост за хората с интелектуални затруднения или продадени разсади с реализирана печалба. Ще кажем че сме успели, когато наложим марката „Чудната градина“, когато накараме повечето граждани на Добрич да влязат в нея.  Когато всички приемат, че хората с интелектуални затруднения могат и се справят. Целта ни не е да ставаме търговци, нито градинари. По- амбициозни сме. Искаме да променим света или поне една част от него. Тогава ще кажем, че сме успели“.

Плановете на фондацията са в градината да има всичко – не само цветя и подправки, но салати, лук, овошки, зеле, лози. И също като героите на „Тайната градина“ екипът на „Свети Николай Чудотворец“ търси приятели, за да сбъднат плановете си. Ако не вкараме мъничките хора, няма как да постигнем голямата промяна, към която се стремим, казват те.

Сега, с идването на пролетта, екипът от чудни градинари може да се похвали че работата не е спирала дори при минусовите температури през зимата, благодарение на оранжерията първата продукция от пресен лук е готова, с част от приходите от продажби, реализирани през 2018, е купен първокласен холандски разсад за 20 вида цветя.

Но по-важно е друго – че и в тази градина, също като тайната градина, се отглеждат чудеса: емпатия, толерантност, приемане на различията, доброта и любов.

Разказвам тази история по три причини. Първо, защото е истински хубава история за успешен пример за социално предприемачество. Второ, за да ви насърча, особено, ако сте от Добрич, да помогнете за бизнес успеха на „Чудната градина“ като си купувате от техните цветя. Те сами ги продават по пазарите. И не на последно място, защото до броени дни ще дадем старта на новото онлайн гласуване сред служителите на УниКредит Булбанк за допълнителната награда на банката за някой от участниците в тазгодишното издание на програмата за социално предприемачество. И се надявам пак заедно да направим толкова добър избор, колкото и миналата година.

 Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни