Как да водим успешни преговори?

Как да водим успешни преговори?
  • 14 март 2019
  • 1780

Техники за убеждаване на опонента, с опция за превръщането му в бизнес партньор и приятел

За да накарате някого да направи нещо, трябва той сам да го поиска. Още по-добре, ако го убедите да го изпълни с желание. А какво ще кажете да станете толкова добри, че дори той да реши, че идеята за това е била негова.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да станете експерти в изкуството на успешните преговори:

1.  Похвала и искрен интерес към опонента
Поздравете събеседника си сърдечно, похвалете го и започнете разговор на тема, която го вълнува. Предварително проучете човека срещу вас и разберете откъде идва чувството му за важност, поинтересувайте се от интересите му. Разберете какво иска и помислете какво можете да му предложите.

2.  Слушайте
Проявявайте интерес към човека като го насърчавате да говори за себе си и успехите си. Така ще демонстрирате уважение към него, а също и ще го заинтригувате индиректно.

3.  В случай на спор – избягвайте пряката конфронтация
Най-сигурният начин да спечелите спор, е като го избегнете. Пазете гордостта на събеседника си - ако той греши, това което трябва да направите е, без натиск, постепенно да го убедите в правотата си. Кротко, скромно и добронамерено. Опитайте се да разберете как стоят нещата от неговата гледна точка. Задавайте му въпроси, които ще го доведат сами до верния отговор. Преди или след като осъзнае грешката си, му покажете че и вие не сте безгрешен - признайте някоя собствена грешка - така ще понесе по-лесно критиката. Наблегнете на силните му страни, а след това тактично и уважително да обсъдите какво може да се коригира и подобри. Предизвикайте го и му дайте шанс да се докаже. В случай обаче, че вие грешите - незабавно си признайте и се извинете.

Магически фрази и тактики по време на убеждаване:

  • „Може да греша, нека да видим фактите.“
  • „Дали така не е по-добре?“
  • „Какво мислите за това?“
  • Метод на Сократ - задавайте въпроси, които предполагат положителен отговор „да“. Те насочват мисловния процес в положителна посока и помагат да се избегне негативен отговор или отказ.
  • Търсете пресечните точки на мненията ви по даден въпрос.
  • Изненадайте опонента си, като представите своята идея по нестандартен и различен начин.

Бонус съвет ако не успеете да стигнете до консенсус по темата
Спечелете време, за да обмислите въпроса още веднъж. Отложете срещата под предлог, че имате нужда от време, за да обмислите чуждото становище. Не забравяйте да благодарите на събеседника си за интереса към казуса.


Аделина Митева

Обслужване търговско финансиране

Експерт Търговско финансиране

Аделина Митева е Експерт Търговко финансиране в УниКредит Булбанк. Професионалите ѝ интереси са свързани с управлението на финансите и финтех индустрията. Интересува се от личностно развитие, обича да предприема вълуващи пътувания и да среща нови и интересни хора. Голяма част от свободното си време посвещава на рисуването и писането. Девизът, който следва е "Бъди промяната, която искаш да видиш в света".

Befmjob/NjufwbAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Аделина Митева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни