Как да накараме хората да ни слушат по време на бизнес среща - Част 2

Как да накараме хората да ни слушат по време на бизнес среща - Част 2
  • 29 януари 2019
  • 1306

След като разгледахме основните моменти на ефективното слушане в Част 1, сега ще се спрем на няколко практични техники за успешно презентиране.

На първо място е усмивката - тя прави чудеса! Предразполага хората да се отпуснат, а нервността намалява. Излъчването е изключително важно, затова бъдете усмихнати и позитивни по време на срещата.

Гласът е мощен инструмент - използвайте го правилно

Хората се влияят не само от това, което се казва, но и от начина, по който се казва. Приятният, топъл и приветлив глас привлича вниманието на аудиторията, за разлика от студения и грубия. Гласът може да бъде моделиран и с няколко упражнения всеки може да постигне добър резултат. Бягайте от монотонното говорене, защото то отегчава. Темпо, тембър, интонация, произношение, резонанс – всички те са важни за възприятието. Забавяйте темпото на важните точки, забързвайте на по-маловажните. Чудесно е да редувате по-важно с по-маловажно - така няма да изморите публиката и ще задържите вниманието ѝ за по-дълго време.

Влезте в момента - излезте от модела

Намерете нещото, което ще ви помогне да зададете пътя, по който да заработи умът ви, а не обратното. Влезете в срещата възможно най-спокойни и с чисто съзнание. Това може да го постигнете с лесни физически упражнения преди презентацията - слушане на музика, практикуване на йога и др.

Не бързайте - сега е вашият "звезден" миг

Умишлено забавете темпото, за да наблюдавате и усетите емоционалното състояние на участниците в срещата. Опитайте се да създадете "огледален ефект" с тях чрез поведението си и жестовете си, но дискретно. Този похват е често използван и увеличава степента на възприятие.

Е, подготвихте ли се вече? Застанете пред огледалото за репетиция. Ако може приятел да ви запише на видео, би било супер. Погледнете се от друг ъгъл, все пак вие сте своят най-добрия коректор. Успех!


Аделина Митева

Обслужване търговско финансиране

Експерт Търговско финансиране

Аделина Митева е Експерт Търговко финансиране в УниКредит Булбанк. Професионалите ѝ интереси са свързани с управлението на финансите и финтех индустрията. Интересува се от личностно развитие, обича да предприема вълуващи пътувания и да среща нови и интересни хора. Голяма част от свободното си време посвещава на рисуването и писането. Девизът, който следва е "Бъди промяната, която искаш да видиш в света".

Befmjob/NjufwbAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Аделина Митева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни