Как да накараме хората да ни слушат по време на бизнес среща - Част 1

Как да накараме хората да ни слушат по време на бизнес среща - Част 1
  • 22 януари 2019
  • 2006

Много хора се притесняват да говорят пред по-голяма аудитория. Неувереността става още по-голяма, когато това е бизнес среща или официална презентация. При тях има общовалидни правила и етикет, които е добре да се спазват. Дори и с добра подготовка и упражнения, човек е склонен да се притеснява и подценява.

Стремежът към добро представяне понякога е заменен със страх от провал, но не бива той да надделява. Ако човек се подготви добре, бъде себе си и не се притеснява от грешки, ще се справи с предизвикателството! Ето няколко лесни и полезни съвета как ефективно хората да ви слушат по време на работна бизнес среща или презентация.

Първото и най-важно е структурираното изложение. Човешкото съзнание възприема около 25% от казаното, но при обмислен и добре подреден сценарий, процентът може да достигне до 40. Има два стандартни подхода, към които е добре да се придържате:

  • Проблем – Решение – Ползи

Ако темата на бизнес срещата е казус, който трябва да бъде разрешен, е добре първо да разгледате неговото естество, да предложите предложения за справяне с него и накрая да изведете ползите от бъдещите стъпки, които предлагате.

  • Минало – Настояще – Бъдеще

Това е стандартен подход, който ясно и разбираемо дефинира постигнатите резултати, актуалните теми и бъдещите цели в една общност – от малък отдел до голяма компания.

Друго нещо, на което задължително да обърнете внимание при подготовката, е определянето на целта, която искате да постигнете с презентирането.

Не забравяйте да превърнете срещата в разговор, а не презентация. Използвайте техниката с въпроси и отговори, за да провокирате  хората да са проактивни по време на срещата. Важно е те да се чувстват ангажирани и да могат да споделят мнение. По този начин ще бъде не само интересно и запомнящо се за тях, но и полезно за вас. Обратната връзка винаги е добре дошла.

И не на последно място – избягвайте скучното презентиране - бъдете гъвкави, интересни и различни. Не се притеснявайте да експериментирате, още повече след като ви споделя някои техники и хватки, които са се доказали и на практика. Тях и още полезни съвети за ефективно слушане по време на среща може да прочетете във втора част съвсем скоро в блога.

 


Аделина Митева

Обслужване търговско финансиране

Експерт Търговско финансиране

Аделина Митева е Експерт Търговко финансиране в УниКредит Булбанк. Професионалите ѝ интереси са свързани с управлението на финансите и финтех индустрията. Интересува се от личностно развитие, обича да предприема вълуващи пътувания и да среща нови и интересни хора. Голяма част от свободното си време посвещава на рисуването и писането. Девизът, който следва е "Бъди промяната, която искаш да видиш в света".

Befmjob/NjufwbAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Аделина Митева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни