Как да забогатеем още от януари и помага ли парата от коледната питка?

Как да забогатеем още от януари и помага ли парата от коледната питка?
  • Календар икона 08 януари 2019
  • Око икона 3589

Януари е. Банковата сметка, понесла значителен отлив от декемврийската вакханалия, хибернира в очакване на нови попълнения. Покрай амбициите за фитнес и здравословно хранене, разумното управление на личните финанси невинаги намира място в списъка с новогодишни обещания. Хората не обичат да мислят за пари, аз включително. Тези, които го правят обаче, имат значително по-голям шанс да подобряват устойчиво финансовото си състояние. В блога на УниКредит Булбанк ви представяме няколко идеи, които да използвате още сега. Част от предложенията са от финансовите редактори на Financial Times (“Файненшъл таймс”) и BBC („Би Би Си“).

  • Направете си навик по 15 минути на седмицатда мислите за парите си, съветва телевизионният водещ от BBC Боби Сийгъл.  Какво има да му мисля, ще кажете. Когато става дума за пари, има основно две посоки на мислене с положителен ефект – как да увелича приходите си или как да намаля разходите си. 15 минути е постижима и измерима цел, която може да се превърне в полезен седмичен навик. Редакторът на FT Money Клер Барет казва в най-новия си подкаст, че управлението на финансите, плащането на сметки, зануляването на харчове по кредитни карти и други тя прави всяка седмица по един час в събота със сутрешното кафе преди да са се събудили всички останали в дома й. Барет го нарича „Златния час“. Създаването на такъв навик, по 15, 30 минути или час на седмица, не е по-различно от рутината като ходенето на фитнес, от играта на покер четвъртък вечер с приятели или от коктейлите с приятелки всяка сряда след работа.

  • Друг съвет, който редакторът на FT Money дава на слушателите на нейния седмичен подкаст е, ако имат ипотека, да се възползват от ниските лихви в момента и да отделят за ипотеката малко повече, отколкото е реално месечната вноска. Така ще могат да си помогнат с плащането на заема, ако настъпят периоди с по-високи лихви от настоящите. Ако договорът с банката позволява, плащането може да се прави директно по ипотеката. В противен случай остатъкът от заделените малко повече пари на месец за ипотеката могат да се сложат в спестовна сметка. Причината за този съвет е, че в много държави, включително и в България, лихвите по кредитите в момента са на исторически ниски нива.

  • Началото на годината е отлично време за преразглеждане на абонаментите и всякакви видове периодични плащания за услуги и продукти. Добра първа стъпка е да огледате приложенията в смарт телефона си и да си спомните за кои от тях плащате автоматично, макар и малка, месечна вноска. Остава ли Нетфликс-а, апликацията за медитация, за спорт в къщи, за телефон, телевизия, за онлайн курса? Кое махате или предоговорете, за да започнете на чисто? Дори да запазите всички абонаменти и плащания, поне няма да ви гложди съмнението, че корабът на финансовото ви богатство е с някоя скрита пробойна.

  • Линзи Кук, автор на FT MoneyMentor, предлага да поканите половинката си на среща, посветена на темата за парите ви. Независимо дали вие или вашият партньор се занимава със семейните финанси, на една такава среща можете да обсъдите колко активи, кеш и инвестиции имате и как да подобрите състоянието си в следващите месеци и години. Има голяма вероятно и двамата да се чувствате несигурни в началото на една такава среща, но удовлетворението, че имате по-ясна картина и планове, ще компенсира първоначалното неудобство.

  • Имайте ясна представа за какво точно си харчите парите. Създайте си система за записване на всички разходи, за да можете в края на всеки месец да имате реална представа къде какво сте похарчили. Лично аз съм пробвала много варианти, включително за ден и половина пробвах бакалски тефтер, който много от нашите родители познават добре и ползват и до днес. Нищо не сработи, както следното супер лесно решение. Трябва ви само мобилно банкиране (аз ползвам това, сваля се тук  за Android, тук за Apple и тук за Microsoft устройства) и една дебитна безконтактна дебитна карта (аз ползвам тази, може да се заяви и онлайн тук). В 99.99% от случаите плащам само с тази карта – в магазина, в бара, в интернет. В нея не държа никога повече от 150-200 лева. Ако се наложи да платя за нещо повече от наличното, просто влизам в мобилното, превеждам за секунди колкото ми трябва и отново плащам с дебитната. Доста често го правя директно на касата, докато плащам. Така в края на месеца мобилното ми банкиране без никакви усилия от моя страна безпощадно е регистрирало всички разходи – онлайн и офлайн.  

  • Ако още не спестявате поне 10% от приходите си всеки месец, сега е времето да започнете да го правите.  Влезте в най-близкия клон на банката, която предпочитате, и попитайте какви са възможностите това да става автоматично от заплатата ви, както и какви възможности за инвестиции се предлагат за тези спестени пари. Тук можете да видите един от вариантите, при който можете да спестяват и инвестирате и с много малки суми от 20 евро. Със сигурност има и други. А питането в банката е напълно безплатно.

Потупайте се по рамото, ако сте стигнали до края на този текст. Това са 10 минути от годината, в които сте положили усилия да помислите как най-разумно да управлявате парите си. Продължете да отделяте време за това и резултатите няма да закъснеят.

Живо се вълнувам от отговора на въпроса дали този, на който му се падне паричката в коледната питка, има по-голям шанс да забогатее следващата година. Търсих безуспешно доказателства в тази посока, защото аз бях късметлията този път. Ако някой знае, да сподели.


Виктория Блажева

Директор „Стратегия и бизнес“

Виктория В. Блажева е първи вицепрезидент, директор „Стратегия и бизнес“ в УниКредит Булбанк. Отговаря и за прилагането на ESG стратегията като част от бизнеса и дейността на компанията. Преди това ръководи комуникациите на банката над 10 години. Виктория има MBA от Warwick Business School. В момента прави магистратура по отговорно и устойчиво управление в Софийския университет. Завършила е програмата „Кръгова икономика и стратегии за устойчивост“ на Judge Business School , програмата „Устойчиви бизнес стратегии“,  на HBS Online и др.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни