Кога е добре да вземем дебитна карта на детето си?

Кога е добре да вземем дебитна карта на детето си?
  • Календар икона 04 октомври 2018
  • Око икона 3624

Спомняте ли си първата ви детска касичка? По колко стотинки на междучасие сте губили заради скъсан джоб? А като студент, случвало ли ви се е да изхарчите целия седмичен бюджет още във вторник? Изпитвате ли трудност да управлявате финансите си и към днешна дата? Ако усещате причинно-следствена връзка в отговорите си, явно не сте усвоили тънкостите на спестяването от ранна детска възраст.

По-важният въпрос е дали е редно да възпитавате финансова култура у децата си на база личния си опит, след като нещата от вашето детство доста са се променили?

Всяко поколение иска да бъде по-добро от предходното, ето защо въпросът за детска дебитна карта може би вълнува всеки родител, който дава джобни на своето дете. Решението е строго индивидуално, но добра отправна точка би могла да бъде възрастта на детето ви и какви са ежедневните му разходи и навици. Ако имате дъщеря или син между 10 - 14 г. и искате да се информирате повече за предимствата на детските дебитни карти, настоящият текст може да ви бъде полезен:

Губят картата, но не и парите
За едно дете е много лесно да загуби 20 лева. Такива неща се случват. Можете да намерите банкнотата, залепнала за задния джоб на дънките, когато разпределяте пералнята, а може и да не я откриете изобщо, защото изчезването ѝ е безследно и необратимо. С дебитна карта не е нужно да се безпокоите, че детето ви ще загуби джобните си пари. Ако все пак направи това с пластиката, вие ще може да блокирате картата му докато не извадите нова. Без изгубени пари. Без загубено време.

Спокойни на екскурзия
Светът е шарен и е чудесно, когато детето ви започне да го опознава. Когато дойде време за първата екскурзия със съучениците, дали предвидената сума за пътешествие ще бъде достатъчна и какво ще се случи при възникване на извънредни ситуации? Джобните в брой по време на екскурзия крият доста рискове – детето ви може да загуби парите или да ги изхарчи наведнъж, а вие няма да бъдете наблизо, за да му помогнете. С дебитна карта тези рискове не съществуват, при възникването на подобна ситуация, можете мигновено да преведете нова сума, както и да наложите дневен или седмичен лимит.

Управлявате разходите
Децата са изобретателни, а когато става дума за пари, въображението им може да премине граници и да похарчат наличната им сума почти за всичко. С дебитна карта имате родителски контрол над лимита и вида плащания, които детето ви прави. Така то ще разполага с финанси, без да се притеснявате, че ще надвиши бюджета или ще го изразходи за покупки, които не одобрявате. Ако дъщеря ви или синът ви поиска да купи нещо над дневния или седмичен бюджет, който сте определили, може допълнително да ви попита за този допълнителен разход, а вие - да се съгласите или да отхвърлите.

Възпитавате финансова култура
Ако дадете на детето си джобни в кеш и изнесете лекция как и по колко е добре да ги изразходва, то може тактично да ви изслуша и след няколко минути напълно да забрави думите ви. В този случай степента ви на влияние е ограничена. С дебитна карта можете наистина да влияете на децата си и да ги научите как да управляват по-добре парите си. Децата с навици за управление на личните финанси растат като отговорни и предприемчиви възрастни. Колкото повече разговори имате с тях относно техните финанси, толкова по-добре ще могат да управляват парите си в бъдеще.

В заключение
Отделяйте време и говорете с тях за бюджетирането и разходите и ги научете, че колкото и да иска, човек не може да си купи всичко. За детето ви ще бъде лесно да види колко трябва да спести, преди да може да си купи нещо, което иска, като компютърна игра или колело. Това му помага да осъзнае, че парите не се печелят лесно и че желанието му не може да се изпълни веднага, а след като прояви търпение и спести от ежедневните си средства. С детската дебитна карта  им осигурявате чувство на независимост и междувременно можете да се намесите винаги, когато забележите, че то злоупотребява. Дебитната карта спестява време и осигурява сигурност и контрол.


Ирена Лазарова

Отдел „Бизнес комуникации“

Експерт Дигитален маркетинг

Ирена Лазарова е експерт Дигитален маркетинг в УниКредит Булбанк. Работата и интересите ѝ са свързани с изграждане на бранд стратегии, писане на съдържание, дизайн и визуални комуникации. Основният ѝ фокус в рамките на УниКредит са уеб проектите и доброто потребителско преживяване.

Завършила е „Българска филология“ и „Лингвистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като журналист и учител. Участвала е в маркетинг екипи в различни структури като корпорации, стартъпи, както и проекти на свободна практика. През свободното си време се занимава с улична фотография и благотворителни инициативи.

Jsfob/M/Mb{bspwbAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Ирена Лазарова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни