От живота под наем до собственото жилище

От живота под наем до собственото жилище

Как да разберете дали сте готови да прекрачите прага на собствения си дом?

Дали да останете в апартамента си под наем, или да закупите собствено жилище, е дилема, която може би ви мъчи от известно време насам. От една страна животът под наем си има своите предимства – дава свобода и не ви обвързва дългосрочно, разходите по поддръжката му се покриват от хазяите, комфортно е, защото сте свикнали да живеете така. От друга страна – покупката на ново жилище ви дава възможността да разполагате с него както прецените – да го обзаведете по собствен вкус, да отглеждате домашните си любимци или да осигурите спокойствие на семейството си.

„Няма ли да е по-добре да финансирате собствения си апартамент, вместо цял живот да плащате на хазяи?“

Знаем, че отговорът на този въпрос е труден и мисълта за ипотека може да ви изглежда плашеща, но, ако сте се уморили да се съобразявате с чужди правила, жилищният кредит е партньорът ви за покупката на мечтания дом. Независимо в кой сценарий попадате, има няколко обстоятелства, които си заслужава да обмислите, за да направите най-доброто решение за себе си.

Мястото

Колко дълго ще живеете на мястото, където планирате да закупите жилище? Искате да се установите на едно място дългосрочно, или бихте желали да пробвате късмета си в друг град? Отговорите на тези въпроси са голям фактор при вземането на решение дали да останете под наем, или да закупите имот. Ако не сте възпитаник на „Хогуортс“, то вероятно няма как да знаете с какво ще ви изненада бъдещето, но ако сте щастливи в града, в който живеете и сегашната ви работа изглежда сигурна и ви харесва, тогава може би закупуването на жилище е по-доброто решение.

Наемът

Колко е настоящият ви наем? Ако той е толкова, колкото би била вноската ви за ипотечен кредит, то закупуването на собствен дом е по-доброто решение. При оценяването на покупката за жилище е полезно да имате предвид някои допълнителни разходи като комисионната за брокер, нотариалните такси, данъците и разходите по обзавеждане. Тези разходи често се неглижират от купувачите. Ако това е първото жилище, което планирате да закупите, трябва задължително да ги имате предвид. Други сигурни разходи по бъдещия ви дом са неща като грижи за общите части, ежедневна поддръжка на дома и дългосрочна поддръжка, които досега са се извършвали от наемодателя ви.

Заплатата и спестяванията

Какъв е месечният ви доход?  Имате ли спестени средства? Имате ли задължения по други кредити? Не се поддавайте на емоциите си, когато планирате новия си дом, защото във вълнението си можете да пренебрегнете не само допълнителните разходи, които ви предстоят, но и другите ви кредитни задължения. Калкулирайте добре настоящите си приходи и разходите, които ви предстоят за мечтания дом. Хубаво е вашият общ дълг (ипотека + друг дълг) да не бъде повече от 40% от вашия месечен доход. Ако те са повече от тези проценти, тогава наемът е по-добрият вариант за вас в настоящия момент. Съветваме ви да спестите средства, които да инвестирате в новия си дом, за да може след време да изтеглите по-малка сума за кредит.

Децата

Ако имате деца или планирате да създадете семейство, покупката на собствено жилище е по-добрият избор от живота под наем. Представете си ситуация, в която наемодателят ви казва, че е решил да продава жилището, в което живеете, а вие и вашето семейство трябва да се изнесете до месец. Обстановката ще се нажежи още повече, ако имате и бебе. Този сценарий няма как да се случи, ако планирате дългосрочна инвестиция в собствено жилище.  Ако финансовото ви състояние ви позволява, е по-добре да осигурите спокойствие и сигурност на семейството си.

Домашните любимци

Имате ли домашни любимци? Ако е така, вероятно вече сте се сблъсквали с хазяи, които не разрешават присъствието на домашни любимци в жилищата им. Много малко са наемодателите, които са по-благосклонни по този въпрос и това може да ви създаде допълнителни грижи дори и при вече нает апартамент. Ако имате собствено жилище, този проблем ще отпадне – вие и домашният ви любимец ще имате достатъчно свобода и пространство, за да споделяте ежедневните радости заедно.

Ако пък вече сте взели финансово решение и новият дом е на хоризонта, ето няколко полезни съвета, които могат да ви помогнат във финалното решение.


Ирена Лазарова

Отдел „Бизнес комуникации“

Експерт Дигитален маркетинг

Ирена Лазарова е експерт Дигитален маркетинг в УниКредит Булбанк. Работата и интересите ѝ са свързани с изграждане на бранд стратегии, писане на съдържание, дизайн и визуални комуникации. Основният ѝ фокус в рамките на УниКредит са уеб проектите и доброто потребителско преживяване.

Завършила е „Българска филология“ и „Лингвистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като журналист и учител. Участвала е в маркетинг екипи в различни структури като корпорации, стартъпи, както и проекти на свободна практика. През свободното си време се занимава с улична фотография и благотворителни инициативи.

Jsfob/M/Mb{bspwbAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Ирена Лазарова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни