Какво е това емоционална интелигентност и как ще ни помогне да печелим повече пари?

Какво е това емоционална интелигентност и как ще ни помогне да печелим повече пари?

Работното място трябва да бъде строго професионална среда, ефективна и без емоции, нали? Грешка! Старата поговорка, че оставяме емоциите си преди да влезем в офиса е невалидна, показва проучване на университета в Бон, Германия.

Изследването е публикувано в журнала Organizational Behavior още преди няколко години, но напоследък темата се възражда  и изследването отново се цитира в световни издания. Проучването показва, че хората, които демонстрират емоционална интелигентност, е по-вероятно да получават големи заплати.

За целта му 142 активно работещи хора са разгледали снимки и видеа на професионални актьори и деца, които са изразявали емоция на кадрите.

Задачата на участниците е била да поставят етикет с емоцията, която са видели след всеки откъс. Тези, които успяват да идентифицират емоцията в 87% от случаите, се считат за имащи висока емоционална интелигентност, докато тези, които са получили под 60%, се считат за по-слабо емоционално интелелигентни.

Хората с висока емоционална интелигентност са имали значително по-високи доходи, отколкото тези, които са имали затруднение в разпознаването на емоциите.

Какво точно е емоционална интелигентност?

Емоционалната интелигентност е способността на хората да могат да разпознават емоциите в себе си и в другите. Така, например, лидер, който има висока степен на емоционална интелигентност, може да разпознае кога хората, с които работи не са в правилното емоционално състояние, за да се представят добре с дадена задача.

Освен това, би му помогнал да промени емоционалното си състояние, което ще доведе и двамата да са по-мотивирани, съсредоточени и успешни.

Друго обяснение защо емоционалната интелигентност е ценна на работното място е оставянето в миналото на производствената икономика. Ако в нея се насърчаваха бързите и самостоятелни действия на всеки работник, сега работата в екип е основен двигател за успех.

Това означава, че взаимното разбиране и разгадаването на чуждите емоции и мотиви е от изключителна важност.

Как да повишите емоционалната си интелигентност?

По принцип емпатията се счита за знак, че притежаваме висока емоционална интелигентност, но не е единствено и задължително условия. Задължително е да работим целенасочено за повишаването й.

Това може да стане като се замисляте по-често за вашите собствени емоции. Мислете какво провокира както положителните, така и негативните емоции у вас. Замисляйте се, че същите неща провокират емоции и у другите и то вероятно сходни на вашите.

Така ще се създаде култура, която насърчава хората да изразят емоциите си без страх, а ние ще се научим да познаваме какви са те.

"Трябва да признаем, че емоцията е част от това кои сме ние като индивиди и че трябва да се чувстваме комфортно с нашата емоционалност. Освен това, трябва да позволим на хората около нас да се вълнуват и да се разстройват. Това ни помага както в бизнеса, така и в личния живот",

категоричен е Йонгмей Лиу, професор от държавния университет в Илинойс, който е съавтор на изследването на университета в Бон.


Беатрис Николова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Cfbusjt/OjlpmpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Беатрис Николова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни