10 урока на Фабио Капело от футбола към бизнеса

10 урока на Фабио Капело от футбола към бизнеса
  • 14 юни 2018
  • 840

В духа на футболните страсти, които ще превземат целия свят в следващия месец, припомняме 10 стратегии за успех на легендарния треньор Фабио Капело. През 2014 г. на свое посещение в България по покана на УниКредит Булабнк той говори за успеха и трудните моменти във футбола и бизнеса.

Ето и десетте важни урока от футбола към бизнеса:

Във футбола и бизнеса предварителната подготовка е изключително важна

Според него това е ролята на всеки треньор и ръководител на бизнес организация – да начертае стратегията и да е сигурен, че всеки в отбора я разбира и е готов да даде 100% от себе си.

 

Технологиите променят света – и на бизнеса, и на футбола

За Фабио Капело способността да се променяш е изключително важна и е гаранция за успех. Той вярва, че и във футбола, и в бизнеса промените са циклични и способността да се адаптираме е гаранция за успех.

 

Успехът не е случаен

Великият трецьор вярва във философията, че успехът не е гарантиран, а е резултат от поредица от решения.

 

Ясното определяне на целите е ключово за успеха

Преди да започне преследването на успеха, за всеки е важно ясно да дефинира целите си. Според Капело успехът се измерва не с постигнатите резултати, а с изпълнението на предварително зададения план.

 

Няма отбор само от супер звезди, но няма и добър отбор без таланти

Ключово за успеха според него е всеки да бъде мотивиран и да използва таланта си за целите на отбора, защото един човек може да промени отношението на целия отбор или екип.

 

Отборът е най-важен

„Заедно губим, заедно печелим, отборът е най-важен“, споделя през 2014 г. Фабио Капело. Всеки трябва да е готов да преследва общите цели на отбора – това е тайната на успеха и в бизнеса.

 

Добрият треньор и лидер знае как да мотивира

За него най-важното е всички футболистите да мислят като победители. Когато наблюдава проблеми в играта на някой свой играч, отделя време да разбере на какво се дължи – често слабата игра е резултат от фактори извън терена.

 

Условията определят стратегията

В богатия си опит Капело се е ръководел и от принципа, че стратегията трябва да се дефинира спрямо условията и ресурсите. „Всеки път при смяна на работата си, сменям и мисленето си, защото хората и обстоятелствата са различни и трябва различен подход“, каза Капело.

 

Добрите решения са екипните

Трудните решения винаги са съгласувани и анализирани с всички в отбора, защото според Капело „Инстинктът идва след анализа.“  И въреки това е важно всеки лидер да има смелостта да взима непопулярни решения и понякога да върви срещу общото мнение.

 

Най-важният урок: уважение

"Трябва да се уважават всички“ е най-важният урок в бизнеса и футбола според Капело.

 


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни