От серията RE:MOVE to IMPROVE или защо е важно да се отървем от всичко излишно - интервю с Франческо Верчези

От серията RE:MOVE to IMPROVE или защо е важно да се отървем от всичко излишно - интервю с Франческо Верчези

Измина половин година откакто в банката възприехме концепцията RE:MOVE като начин на живот и работа. И колкото и успешна да е една инициатива, още малко вдъхновение и мотивация никога не са излишни. В тази връзка на гости в България ни беше Франческо Верчези, Главен Agile мениджър на УниКредит за Централна и Източна Европа, който отговаря и за RE:MOVE на групово ниво.

Франческо е в УниКредит от 20 години, повече от половината в ЦИЕ, като е заемал високи постове в  различни направления като Частно банкиране и Глобално банково обслужване. Бил е член на Управителния съвет и директор Банкиране на дребно в УниКредит Банк Словения.

В свободното си време обича да практикува различни видове спорт като плуване, каране на колело, бягане, дълги години се е занимавал с футбол и скуош. Има две деца, а жена му е българка, което още повече увеличава симпатиите му към България.

Какво означава RE:MOVE за теб?

Инициативата RE:MOVE означава много неща. На първо място е важна за банката и Групата на УниКредит като цяло, защото чрез нея хората могат да освободят повече място и време за себе си, в което да се усъвършенстват – да се отдадат на заниманията, които наистина им доставят удоволствие или да се захванат с нещо ново. Също така, мисля че ни помага да вършим по-добре работата си, защото когато работим над по-малко задачи, сме много по-фокусирани.

В личен план смятам, че това е начин на живот, който ни прави по-бързи, и ни помага да поддържаме по-добра форма, затова ми харесва.

 

Вярваш ли, че подобни инициативи ще ни помогнат да подобрим живота си?

Със сигурност, ако сме отворени към подобни промени и премахваме всичко ненужно, ще бъдем по-устойчиви и същевременно гъвкави. По този начин можем да развием в себе си чувството, че не сме губещи, а напротив – винаги сме победители. Освен това наистина ни мотивира да учим и да се занимаваме с нови неща, за които вече имаме достатъчно време и място, след като сме се освободили от нещата, които са ни затормозявали и дърпали назад досега.

Отделно, всеки генерира много и различни видове отпадъци и намаляването, дори пълното им премахване ще помогне значително за подобряването на състоянието на нашите домове, компании, околната среда и обществото като цяло.

 

Какво ще посъветваш хората, които все още са настроени скептично към тази инициатива?

Първият съвет, който мога да им дам, е да вземат пример от най-добрите – онези, които вече са направили нещо, за да променят начина, по който живеят и работят. Онези, които не се притесняват да премахнат всичко ненужно, което утежнява и по никакъв начин не допринася към работата им.

Вижте например кои са най-добрите Customer Experience дизайнери, които се занимават с подобряване на клиентското преживяване или най-добрите продуктови дизайнери – те се фокусират само върху това и се справят наистина чудесно, изпипват всеки детайл много професионално.

От друга страна – не бива да се притеснявате да „зарежете“ това, с което се занимавате в момента, ако не намирате смисъл и полза от него. Има достатъчно други много по-интересни и важни неща, които можете да направите, за да бъдете по-добри в работата си.

И трето – не подценявайте това, че може би и другите около вас имат нужда от вдъхновение и мотивиращ пример, който да им покаже, че не е невъзможно и наистина има смисъл да се отървем от всичко ненужно. Затова бъдете първите и покажете, че наистина носите промяната. Не бива да се притеснявате да се промотирате и бъдете сигурни, че това ще се оцени високо от вашите мениджъри.

 

Кое беше последното нещо, което премахна?

В работен план – премахнах доста ненужни функционалности от последната онлайн платформа, по която работя, защото не допринасяха по никакъв начин и затрудняваха потребителите. А вкъщи се отървах от доста ненужни дрехи, които само ми пречеха и заемаха излишно място в гардероба ми.

 


RE:MOVE to IMPROVE 

RE:MOVE е вътрешна инициатива, която ние, хората от УниКредит Булбанк, възприемаме като вдъхновяващ стимул да подобрим ежедневието си чрез премахване на всичко неефективно. Имейли, срещи, доклади, политики, процеси – всичко, което ни пречи да се развиваме и да бъдем по-добри в работата и живота си. Това е начин на мислене и на живот – свежо ново начало, трансформация.  Защо го правим? За да направим нещата по-добри, по-чисти, по-лесни и да намалим напрежението. Да се отървем от всичко, което не носи стойност. Да освободим място и време за наистина ценните неща. Да направим работата си по-приятна, ефикасна и удовлетворяваща. Лесно е – трябва само да се огледаме наоколо.


Людмила Петкова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Мениджър Онлайн комуникации

Mzvenjmb/qfulpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Вижте всички статии от Людмила Петкова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни