Как да бъдем успешни през новата година?

Как да бъдем успешни през новата година?

Началото на годината е обичайното време, в което си правим планове, даваме си обещания и формираме очакванията си. И те винаги са за по-хубава, по-успешна, по-здравословна година, с повече свободно време, повече спорт, забавления, успешни проекти и щастливи емоции. Обикновено тези планове и очаквания са твърде големи и скоро губим ентусиазъм. Затова избрахме да ви дадем няколко простички и ефективни съвета, които редакционният екип на блога обобщи за старта на новата година. Нямаме претенцията, че ще променим живота ви коренно, но може да ви покажем различна перспектива.

Планирайте личните финанси

Добре е да отделим малко време и на личните си финанси, съветва Людмила Петкова. Януари е доста тежък месец за планиране, особено след всички харчове за коледна украса, подаръци, празнични куверти и тоалети. Често се чувстваме разорени, дори депресирани от състоянието на сметката си.

Затова е най-добре да започнем с планирането от февруари. Като начало можем да си вземем календар и да определим кои са по-големите ни разходи за всеки месец – наеми, кредити, пътувания, ремонти, курсове, подаръци за рождени дни или други поводи. Така ще сме една идея по-подготвени, спокойни и мотивирани да се гмурнем в непознатите води на 2018.

Правилото на петте П

Виктория Блажева е почитател на правилото на петте П: перфектната подготовка предотвратява провала на представлението. От опит знам, че добрите резултати идват най-сигурно при добро планиране и дисциплинирано изпълнение на плана, разказва Виктория. Наскоро попаднах на bullet journal (буквален превод: тефтер с точки) – система за планиране, която според мен е подходяща за хора с разнородни ангажименти в различни сфери - работа, личен живот, учене, доброволческа дейност и т.н.,  или които работят по много проекти наведнъж. В него човек може да си води списъци със задачи и постижения по отделни теми и после лесно да ги намира чрез индекса, който всеки си създава сам“, разказва Блажева. Ясно се вижда планирането за годината, за месеца и ежедневните цели. Bullet journal може да е както оригиналният едноименен тефтер, така и всеки друг тефтер или тетрадка с повече бели страници, с редове или квадратчета. Той може да стане истинско произведение на приложното изкуство в зависимост от желанието на автора му да го поддържа. Любопитно е, че у нас този тип журнали са хит сред тийнеджърите – вероятно като наследник на някогашните лексикони. С bullet journal или не, никое планиране не е по-добро от изпълнението си.

Поставете си цели

Поставянето на цели може да е много мотивиращо, но може да има и обратен ефект, ако вече сме се проваляли в изпълнението им преди, предупреждава Беатрис Николова. Все пак целите са стимул да тласкаме живота и кариерата си напред. За да водят целите до положителен, а не отрицателен резултат, мoжем да използваме "ABC подходът за определяне и прилагане на цели" на д-р Кристин Харингтън, директор на Център за обогатяване на обучението в колежа Middlesex (Лондон). ABC подходът ознава, че за да постигнем една цел, тя трябва да е постижима (на англ. аchievable), правдоподобна (на англ. believable) и да ангажира вниманието ни (committed).

Приоритизирайте

Приоритизирайте добре, е съветът на Георги Грънчаров. Задачите, разходите, времето, срещите, активностите през свободното време. Много често правим грешката да се впускаме в куп задачи едновременно, разпилявайки ресурсите си неефективно и причинявайки си излишен стрес. Подредете на лист, в тефтер, в електронната си поща или просто в главата си най-важните неща, на които да отделите внимание. Разпределете ги във времето. Мислете няколко стъпки напред и планирайте празниците, лятната отпуска, подготовката за училище на децата и дори предколедното пазаруване. Така ще избегнете негативните емоции, които обикновено съпътстват всичко, направено в последния момент.

Действайте смело

Наскоро попаднах на уравнение за успех, което прави нещата да изглеждат доста лесно постижими, разказва Екатерина Анчева. Успех = Образование + вдъхновение + действие.

Разбира се, идеалният вариант е да работим за подобряване и на трите събираеми през 2018 г. „Моят съвет обаче е да сме фокусирани и да изберем едно от трите. За мен ключовата дума в уравнението е „действие“  - онези действия, които поставят началото на нещо ново и дълго желано. И още нещо – да не се отказваме и да не се връщаме назад, само, защото не виждаме първите положителни резултати още на старта“, допълва Екатерина.  

Запишете се на безплатно обучение

Началото на годината ни дава перфектни възможности да усъвършенстваме себе си и дигиталните си умения. Александър Георгиев ни припомня, че един от начините да направим това е да започнем безплатно обучение онлайн. В платформата на Google „Дигитален Гараж“, в LinkedIn Learning или в различни безплатни академични платформи като  Udemy, Coursera, edX и други можете да научите основните принципи на маркетинга и как да усъвършенствате бизнеса си.

Инвестирайте в себе си

Обръщайте повече внимание на себе си, съветва Диляна Стоянова.  Правете това, което обичате – четете, учете, пътувайте, виждайте се с приятели, отдайте се на хобито си. Не се затваряйте само в тесния кръг на семейството и работата. Обогатете живота си с преживявания, които сте отлагали до този момент и не чакайте следващата нова година, за да си обещаете нещо.

Стремете се да предизвиквате себе си и излезте от зоната си на комфорт, допълва Аделина Пеева. Развивайте се. Инвестирайте в себе си. Заделете пари за нова квалификация, крос фит тренировка, мастър клас по готварство, отделете няколко часа за нов курс по чужд език или сбъднете мечтано пътуване. Не забравяйте малките удоволствия, които усмихват деня ви. Удовлетворението ви ще е двойно, когато в края на годината видите колко ползотворни и пълноценни 365 дни сте имали.

Усмихвайте се истински

Кристиян Тодоров има дори по-философски поглед към новата година. Тъй като животът е обидно кратък, миг като вечност, бих ви посъветвал през 2018  година да имаме повече радостни поводи да се усмихваме истински, да пием хубаво вино в добра компания, казва Кристиян.

Разбира се, да си носим новите дрехи и обувки с повече самочувствие и да не забравяме устремително да преследваме своите цели и да постигаме мечтите си, покорявайки високи върхове и нови хоризонти.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни