Три принципа от Джиу-Джитсу, които ще ни помогнат в личните финанси

Три принципа от Джиу-Джитсу, които ще ни помогнат в личните финанси

Преди година реших да разнообразя свободното си време, като започна да тренирам бойно изкуство. Избрах бразилско Джиу-Джитсу (буквално преведено „нежното изкуствоthe gentle art”) и то се оказа едно от най-полезните хобита, с които съм се захващал някога. Това е бойно изкуство, предназначено главно за самозащита, като техниките позволяват на по-малък и слаб човек да контролира по-голям. Някои от основните принципи, които научих в залата, се оказаха изключително приложими и във финансов аспект.

Принцип номер 1Пести енергията си – Няма смисъл да вложиш цялата си енергия в първата минута от битката, ако ще трябва да се бориш още десет. В началото на всеки спаринг обикновено изразходвах целия си резервоар за отрицателно време, влагайки всичката си сила, с цел да направя ключ на противника или да се измъкна от поредната смъртоносна хватка. Тази тактика никога не даваше резултат, тъй като партньорите ми винаги имаха повече опит и знания от самия мен и аз просто се мятах като риба на сухо до края на спаринга.

Същото правех и в опитите си да спестявам. Пожелаех ли си нещо, винаги бях нетърпелив да го направя реалност. Вземех ли заплата, отделях половината от нея в касичката си и си казвах: „Този път няма да пипам спестяванията“. Естествено след известно време останалите ми пари свършваха и се налагаше отново да прибегна към спестяванията си. И така никога не успявах да събера средствата, необходими да сбъдна желанията си.

Реших да приложа правилото, наученото на тепиха в финансов план. Вместо да отделям една значителна сума на ръка, си направих спестовен план, в който всеки месец автоматично се отделя малък процент от заплата ми. Така желанията ми ще се сбъдват по-бавно, но по-сигурно.

Принцип номер 2Научи се да губиш – На всяка тренировка се налага да се предадеш по стотина пъти. Предаването става чрез потупване по земята или тялото на партньора, по-този начин сигнализираш на противника да отпусне хватката, в която те е поставил. В началото всеки път се ядосвах че губя отново и отново. После разбрах, че макар и да съм изгубил спаринга, съм спечелил знание и информация. Това е в пъти по-ценно от една мимолетна победа. Умението да се учиш от загубата е жизнено важно и в сферата на инвестициите и предприемачеството.

Смята се, че човек не може да се нарече предприемач, ако поне веднъж не е загубил пари от инвестиция. Много провали са имали и някои от най-богатите хора на планетата като милиардера Ричард Брансън или основателя на Амазон Джеф Безос. От тези загуби можем само да се учим и да продължим напред по-силни и по-информирани.

Принцип номер 3 Инвестирай в себе си – Тъй като бразилското Джиу-Джитсу е близко контактен спорт, практикуващите прекарват по-голямата част от тренировката плътно притиснати един в друг. Добра практика е преди всяка тренировка да се приведеш в добра хигиенна кондиция. Внимание трябва да отделиш и на личното си ‚Ги‘ (тренировъчно кимоно), да се увериш, че е чисто и ухаещо добре. Бойното изкуство ме научи колко важно е да се поддържаш на ниво – физически и ментално. Откакто започнах да тренирам, отделям повече време за външния си вид и наистина виждам резултат в публичните си взаимоотношения.

Във финансов план или по точно в очите на потенциален инвеститор, първото впечатление е изключително важно – човек, който обръща внимание на себе си, ще обръща внимание и на проектите, с които се заема.

Финалната практика която ще споделя – Не спирай да учиш!

Бойни спортове, предприемачество или кулинарно изкуство – независимо с какво се захващате, учете. Постоянно. В днешно време незнанието не е извинение. Дори да не обичате да четете по дадена тема, уверявам ви, в интернет има стотици клипове, качени от ентусиасти и професионалисти. И не забравяйте - ссновните принципи и практики са най-важните сегменти във всяко начинание. Здравите основи ще ви дадат увереността, необходима да за запазите самообладание във всяко предизвикателство!

Човек учи цял живот, така че не бързайте. Никога не е твърде късно да започнеш да учиш!


Александър Георгиев

Връзки с обществеността и комуникации

Стажант

Bmfltboefs/HfpshjfwAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Александър Георгиев


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни