Петте основни грешки при спестяването

Петте основни грешки при спестяването

Скоро на едно обучение въпросът „Какво е в основата на успеха – силната воля или въображението?“ доведе до яростни спорове между участниците. Накрая, демократично, се стигна до гласуване, което силната воля категорично спечели. Обучаващият пък твърдеше точно обратното – че научните данни сочет, че въображението е двигателят на всеки успех.

Реално дилемата „На какво да заложим?“ стои всеки ден пред нас, независимо дали се захващаме с нова работа, диета или пък научаване на нов език например… Едно от най-трудните начинания е и спестяването. За радост, се оказва, че експертите в банките могат да ни помогнат.

По-долу може да видите най-често допусканите грешки, които ни пречат да спестяваме и как могат да се избегнат:

Ще спестявам всичко, което остане в края на месеца

Знаете ли, че 80% от децата биха изяли едно кексче, което е пред тях, сега, вместо три кексчета след 15 минути? Въпреки че възрастните имаме повече опит и самоконтрол, подсъзнателно сме склонни да харчим пари „на дребно“ днес, вместо да спестим. Защо? Защото спестяването отлага удоволствието от харченето на пари напред във времето. Затова е по-ефективно да въведем нова сметка „Плащам на себе си“ и едва след като я платим да харчим останалото, вместо да се надяваме да не изразходваме всичко налично.

Няма време

Времето е най-добрият приятел на спестяванията. Често обаче се сещаме да спестяваме, когато е прекалено късно и времето ни притиска. Тогава дългосрочната като средства цел се превръща в краткосрочна, а изпълнението й е цяло приключение. Разбира се, винаги има начин, но е по-лесно да спестяваме 10 години за образованието на децата, отколкото да чупим касичките за монети в последния момент.

Спестяванията и заплатата накуп

Да се върнем пак на децата с кексчетата. Всъщност всички, които са успели да устоят на изкушението и да издържат 15 минути в името на тройна награда, са използвали една и съща стратегия – отдалечават се от него. При спестяванията е същото. Хубаво е те да са ни под ръка, когато ни потрябват, но в същото време да са достатъчно далеч от нас, за да не ни изкушават. Отделни спестовни сметки, взаимни фондове, застраховки със спестовен елемент помагат за опазването на спестяванията от самите нас.

1 000 лева преди 10 години си бяха много пари“

Чували ли сте често този израз? Ако имаме 1 000 лева в банков депозит сега, за какво биха ни послужили след време? Отговорът на този въпрос се крие в два важни фактора – лихвата, която банката ни плаща, и инфлацията в страната, която грубо казано показва колко е поскъпнала потребителската ни кошница. Затова е важно да разпределим спестяванията си, така че да гарантираме едновременно тяхната сигурност и стойност в бъдеще.

Гледах Вълкът от Уолстрийт и знам как става

В съвременния свят всеки от нас има достъп до информация за инвестиционните пазари и може да развива любителски и професионално инвестиционния си нюх. На кого обаче бихме поверили бъдещето си? Важно е да се погрижим за спестяванията си и да потърсим съвет от професионалисти в областта. Професионалното управление на парите ни освобождава от ангажимента да търсим сами и ежедневно информация за заплахите за нашите спестяванията и ни дава възможност да черпим от знанието, опита и контактите на експерти, чиято лична консултация би била доста скъпо удоволствие.

За серията „Финанси за нефинансисти“:

„Финанси за нефинансисти“ е национална програма са включени множество инициативи като серията от материали „Финанси за нефинансисти: практични идеи за умно управление на парите“ в корпоративния блог и другите дигиталните канали – фейсбук, туитър, медийни партньорства, лекции пред студенти и ученици на мениджъри от банката по теми като предприемачество, банкиране на бъдещето, иновации, управление на личния бюджет и др. Корпоративният „Календар 2017“ на банката също беше използван като платформа за практични идеи за умно управление на парите. Програмата беше отличена с награда в категорията „Инвеститор в знанието“ на Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Тази година на годишните награди на B2B media националната програма „Финанси за нефинансисти“ спечели първо място в категория "Проект с образователна насоченост в сферата на бизнеса".


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни