Как да сме продуктивни след отпуска

Как да сме продуктивни след отпуска

Вероятно понякога си припяваме известния рефрен на култовата песен от 90-те на Soul II Soul - Back To Life. В него се казва Back to life back to reality (обратно към живота, обратно към реалността). Голяма част от нас точно така се чувстват след края на летните отпуски. За да избегнем твърде рязкото преминаване в работен режим и евентуалните сътресения от това, препоръчваме ви изпитани методи, които ще помогнат да се завърнем в офиса по-ефективно.

Започнете с кратка работна седмица

След отпуска не се връщайте в понеделник. И без друго с последните слънчеви лъчи и обеленият тен намалява и желанието ни за работа и продуктивност. Най-добрият ден за връщане е сряда. Кратка работна седмица и предстоящ уикенд, какво по-хубаво от това.

Не планирайте срещи

Разбира се, понякога е неотложно, но най-добре първият ден след работата да е за изчитане на мейлите и подреждане на графика.

Кратък работен ден

Какво може да направи кратката работна седмица по-хубава? Отговорът е кратък работен ден в нея. Ако се чувствате унили, помолете мениджъра си да си тръгнете малко по-рано в първия работен ден след отпуската.

Мини ваканция, мини следваканционен синдром

Винаги можем да се ободрим като планираме дълъг уикенд. Добре е мини ваканцията да е първият или вторият уикенд след отпуската. Ако средствата след отпуската са намалели драстично, можем да отидем и на разходка в планината, например.

Ето и съвети по темата на топ мениджъри на големи компании във Великобритания. Те споделят своето виждане за плавното завръщане към работния процес пред Financial Times.

Карън Бланкет, председател на Mediacom, Великобритания: 

Винаги се опитвам първият ден след отпуската да не се натоварвам със срещи и много телефонни обаждания. Предпочитам да си изчета мейлите и да поговоря с колегите.

Стийв Джуд, главен изпълнителен директор на CItibase, Доставчик на офис услуги:

Винаги се връщам от отпуска ден преди семейството ми. Така имам време да прегледам мейлите си на спокойствие вкъщи и отивам на работа подготвен.

Амбър Бокс, един от създателите на блогърската пларформа Rewardstyle

Дори по време на ваканцията си проверявам мейла си два пъти – сутрин и вечер, но не отговарям на мейли. Причината да го правя е, че съм наясно какво се случва дори когато ме няма. Освен това винаги се връщам от ваканция в петък и прекарвам събота и неделя вкъщи.

Майк Бъгней, Директор на HR консултанската компания Chiumento

Ако искаме да сме продуктивни след отпуска, трябва да си починем добре, докато тя трае. Така че аз оставете колегите ви да се справят и не следете мейла си постоянно.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни