Cross-functional experience или едно различно пътуване

Cross-functional experience или едно различно пътуване

Когато преди няколко месеца, по време на едно обучение, ме попитаха каква е асоциацията, която правя като чуя думата кариера, първата ми мисъл, разбира се, беше пътуване. Често съм чувала да сравняват кариерата с пътуване, даже бих казала, че това отдавна се е превърнало в клише. Докато онзи ден случайна дума в разговор ме наведе на мисълта, че ако все пак трябва да сравнявам нещо с пътуване, то това би бил един много конкретен аспект от кариерното развитие – така нареченият cross-functional experience.

Ако не сте се сблъсквали с този термин, cross-functional experience наричаме онази промяна на позицията, при която реално се местим от една сфера на дейност в тотално различна – от продажби в управление на риска, от връзки в обществеността – в човешки ресурси, от вътрешен контрол - в big data. Това е онзи рязък завой, който правим, когато имаме нужда от сериозна промяна, когато ежедневната работа не е вече предизвикателство, което гъделичка мислите ни при всяко прекрачване на прага на офиса, когато рутината се е превърнала в навик и най-важното – когато имаме силно желание да научим нещо ново.

Да смениш изцяло сферата, в която си работил достатъчно дълго време, чувстваш се сигурно и удобно, колегите са се превърнали в твоето второ семейство, е като да смениш града, в който живееш и познаваш с нов – по-голям, по-различен, непознат и пълен с нови съседи. Като всяка промяна и тази носи много вълнения и поражда много въпроси. Какво ще е новото място? Ще се справя ли с ориентирането и навлизането? Какви хора ще срещна? Дали ще говорим на един език? Това своеобразно пътуване води със себе си нова обстановка, различни умения, нови порядки, може би дори различна екипна култура, друг вид взаимоотношения и много, много неизвестни.

Но в същото време ти дава различната гледна точка, предлага нови предизвикателства, които винаги действат като свеж полъх; нова увереност, когато успееш да се справиш с поредната трудност, нови взаимоотношения с различни колеги; рязко те изважда от рутината на ежедневието, като ти поднася за награда ентусиазъм и силна вътрешна мотивация да се справиш и докажеш пред себе си и останалите.

Cross-functional experience е най-добрият начин да предизвикаш себе си и да развиеш умения да виждаш нещата от различен ъгъл, това е начин да опознаеш и другите части и дейности на организацията, това е сигурна крачка нагоре в собственото ти развитие, инвестиция, която после се отплаща с обогатяване на знанията и уменията и със сигурност е бонус в редовете на CV-to.

Пък ако се окаже, че този нов град не е за теб – винаги може да хванеш влака наобратно и да се потопиш отново в познатите води на дългогодишния си опит, но едно е сигурно, ще бъдеш по-различен от преди, защото както е известно, всяко ново пътуване обогатява.

И както е казал Марк Твен „След 20 години ще бъдете по-разочаровани от нещата, които не сте направили, отколкото от онези, които сте сторили. Затова вдигнете платната, отплавайте от безопасното пристанище. Изследвайте. Мечтайте. Откривайте".


Красимира Касабова

Управление "Човешки ресурси"

Lsbtjnjsb/LbtbcpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Красимира Касабова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни