Grazie, Позитано!

Grazie, Позитано!

Намираме се в сезона на отпуските и всекидневно ни заливат снимки на приятели от различни дестинации. Няма как да не се замечтаем и за собствената почивка, и точно поради тази причина днес ще говорим за Позитано, Италия.

Позитано е най-известният град от Костиера Амалфитана или Амалфийското крайбрежие. В негова близост се намират също популярните градчета Амалфи, Атрани и Равело. Едни от нещата, които са характерни за тази област на Италия, освен че е като излязла от картичка, са лимончелото, което се прави от специален сорт лимони, растящи само там, и вертикалното строене на къщите.

Няма как да не се потопите в обстановката. Из малките криволичещи улици се носят миризми на пица, италиански сладолед – gelato и разцъфнали цветя. Архитектурата продължава да очарова и изумява, но Позитано има всичко, от което се нуждае човек. Море, ако плажът е това, което търсим в една почивка. Планина с безброй тераси, поставени за наслаждаване на гледката към Средиземно море. И храна, която е разнообразна, многоцветна и греховно вкусна.

Как да стигнем:

До Позитано се стига най-лесно с полет до Неапол. От летището можете да стигнете до крайната цел с автобус, rent-a-car, който може да бъде много полезен при обикалянето на съседните градчета, или с такси. Ако изберете автобус, след това може да се възползвате от rent-a-scooter, който е голямо удобство. Имайки предвид, че градчетата са много близо едно до друго, със скутер наистина ще е много лесен достъпът до тях, а и ще можете да усетите по-добре сладкия италиански живот.

Къде да отседнем:

При избор на хотел винаги се водим от един критерий – локацията. При избор на по-централен хотел ще се радвате на близък достъп до плажа, ресторантите и магазините. По-отдалечените хотели носят други предимства, а именно разкошната гледка, която се разкрива от по-високите части на градовете. Където и да отседнете, няма да загубите, въпросът е какво предпочитате.

Какво да правим:

Обикаляйте. Със сигурност трябва да се разходите до Амалфи, Атрани и Равело. Всяко градче крие нещо интересно, което не трябва да пропуснете да видите. Отидете на плаж и яжте пица под чадъра. Посетете Fiordo di Furore – малък скрит плаж между скалите с кристално сини води. Можете да се възползвате от rent-a-boat, с която да обикаляте по вода близо до скалите или да отидете на организирана екскурзия до остров Капри. Това е едно от нещата, което всеки местен ще ви препоръча със сигурност. Капри! Ако имате интерес към историята, можете да отидете до античния град Помпей и вулкана Везувий. Менюто е пълно с предложения.

Какво да опитаме:

Щом става дума за Италия, нещото което трябва всеки да опита е, разбира се, пицата! Пица, паста във всичките им разновидности. Имайки предвид, че това са крайбрежни градове, рибата и морските дарове също са задължителни. Седнете в някой ресторант до морето и се насладете на обяда или вечерята си с една от най-красивите гледки, които може да предложи Позитано. Лимончело, аперол и вино.. опитайте нещо ново. А за десерт…. Gelato! То е задължително и без него не може. Вкусовете са много и дилемите растат. Има лимон, шам фъстък, портокалови кори с шоколад и още десетки, на които няма да можете да се наситите!

Накрая за довиждане си казваме Grazie, Позитано! Костиера Амалфитана наистина си има всичко. Гледки като от картичка, кристални води, разкошна храна.. и дори не можем да спрем да изброяваме.. Всичко това на една кредитна карта разстояние, благодарение на която получихме нови преживявания, нови думи в речника и нови мечти за сбъдване.  Arrivederci Позитано, засега! Някой ден ще се видим отново, а до тогава… не се променяй и до скоро!


Симона Шангова

Екип "Дигитален маркетинг и реклама"

Експерт "Дигитален маркетинг“

Вижте всички статии от Симона Шангова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни