Знам какво похарчи миналото лято

Знам какво похарчи миналото лято

Ето го и него. Винаги го чакаме с нетърпение. Лятото! Повече слънце, повече разходки навън, повече почивка и по-малко разходи – за дрехи, ток, парно… Дали е така обаче? Наистина ли през лятото успяваме да отдъхнем не само от работните ангажименти, но и от сериозните разходи, с които традиционно свързваме студените месеци?

Може би ще ви разочаровам, но краткият отговор е Не. А дългият е още по-неприятен – една бърза калкулация показва, че лятото се отразява най-драстично върху баланса по банковите сметки на повечето от нас.

Редица маркетингови проучвания сочат, че времето влияе не само на настроението ни, но и на покупателните ни навици. Наскоро попаднах на статия, в която се казваше, че във Великобритания, при достигане на 18 градуса, супермаркетите очакват 22% повишение в търсенето на газирани напитки, 20% на сокове и 90% на градинска мебел. Лесно можем да си представим какво се случва на българския пазар, когато живакът наближи 30 градуса. Настроението се повишава, желанието да харчим – също. И все пак, кои са най-сериозните разходи, които неизбежно правят лятото най-скъпия сезон?

 

Лятната ваканция

Без съмнение, това е едно от най-големите пера в годишния семеен бюджет. Независимо дали планираме почивка на море или планина, разходите по организацията на това дългоочаквано събитие обикновено се оказват повече, отколкото сме си мислили в началото. Чисто психологически, човек е склонен да харчи повече, когато е на почивка. Причините са много, но една от най-съкровените е тази – за да се „самонаградим“. Работили сме много, спестявали сме, чакали сме да отминат най-заетите месеци – защо да не си подарим едно или друго преживяване в повече, да полетим с парапланер над лавандуловите полета или да се гмуркаме с неопрен из гръцките острови. Калкулацията накрая обикновено показва, че сме превишили планирания бюджет, но стига ваканцията да е оставила хубави спомени, рядко съжаляваме за похарченото.

Летен дрескод

През зимата разходите за облекло наистина действат обезкуражаващо с нуждата от най-разнообразни дрехи и аксесоари. Лятото обаче никак не е по-щадящ сезон. Попитайте кредитната си карта или проверете баланса по сметката си. Ще видите интересни цифри там. Лятото е сезонът на цветовете – искаме и тази блуза, и онзи панталон, онази широкопола шапка… Блузата върви с един ефирен шал, разбира се, а това ако не е достатъчна причина за чанта (тук си представям как дамите в офиса ме прекъсват, за да уточнят, че не е нужно да има причина, за да си купиш нова чанта).  Ами обувките? Особено при дамите изключителното разнообразие от привлекателни летни тоалети се явява истинско предизвикателство за личния бюджет.

Планираните ремонти

Снеговете са се стопили, пролетните дъждове, продължаващи по цяла седмица, са отминали, а с това и оправданията да отлагаме така належащия ремонт на жилището. По своя мащаб този разход си съперничи с лятната отпуска, понякога го превъзхожда, а нерядко ремонтът заменя почивката. Това е и една от най-честите причини за теглене на потребителски кредит, а банките вече са с изключително улеснени условия за отпускане на заем и кандидатстване буквално с няколко клика, така че да отговорят дори на внезапната нужда от смяна на обзавеждането или малка пристройка към вилата.

Нов автомобил

Продажбите на автомобили също се увеличават традиционно през лятото. Емоцията да подкараш нов автомобил на път към някой морски курорт като в кадър от холивудска продукция си остава сред топ желанията на средностатистическия данъкоплатец. Все по-лесно е това желание да се осъществи, без да е необходимо спестяване с години. Различни лизингови предложения правят възможна покупката на мечтаното возило само с няколко стъпки.

Лятна ваканция, нов автомобил, обновяване на гардероба и дома са само част от разходите, които вървят ръка за ръка с лятото. В допълнение, сметките за ток не намаляват, особено в големите жеги, когато само климатиците ни спасяват от топлинен удар; увеличена консумация на студени напитки, сладолед; повече излизания с приятели след работа; повече кратки екскурзии през уикенда… Спряхте ли вече с калкулациите? Ако не сте, направете го сега, защото има един показател, който не може да се изчисли. Това е щастието от споделените моменти, от вдъхновяващото пътуване, от щурите снимки с любими хора на екзотични места, от блесналия поглед на детето в новата му детска стая… Зад всичко това стоят разходи – да, разбира се – но именно с емоциите, а не с цифрите, измерваме отношението си към живота. Щастливо лято!


Георги Грънчаров

Мениджър Онлайн комуникации

Hfpshj/HsbodibspwAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Георги Грънчаров


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни