От серията финанси за нефинансисти: Почистване на бюджета преди лятото

От серията финанси за нефинансисти: Почистване на бюджета преди лятото

Без значение дали пазите всички касови бележки и следите всеки разход или от време на време проверявате баланса на сметките си, най-вероятно имате бюджет, към който се придържате.

Без значение от неговия размер, задължително е всеки от нас да има реална оценка за финансовото си състояние. Така както имаме пролетно, лятно и всякакво друго чистене на дома и гардероба, такова трябва да приложим и на личния си бюджет, ако искаме той да расте.

Кое е най-важното при „почистването на бюджета“:

За начало прегледайте месечните си абонаменти

Много е важно да знаем колко струват навиците ни. Всички имаме неща, за които плащаме редовно, като кабелна телевизия, членски внос, карта за фитнес, пилатес и т.н. Ако използваме всички тези услуги добре, но ако просто плащаме по навик, по-добре да преустановим.

Едно проучване показва, че средният потребител има 11 от тези такси всеки месец. Отделните суми обикновено са малки, но се трупат доста бързо.

Помислете от сега за зимни гуми и коледни подаръци

Вече трябва да имате спестени пари за лятна почивка и сега е моментът, в който трябва да помислите за нови зимни гуми и коледни подаръци. Колкото и да е странно и да сте на плажна вълна, ранното планиране ни помага да не се натовари бюджета ни.

За да планирате толкова рано и да имате възможност да изпълнявате плановете си, трябва да имате правилно разпределение на парите. За целта трябва да имате 3 сметки, в които да разпределяте парите си:

Разплащателна сметка

В нея е добре да получавате заплатата си. Това е сметката, която ни подсказва, че не бива да харчим повече, отколкото изкарваме. Заради това в разплащателната сметка трябва да разполагаме с парите, които са ни необходими месечно за наем, храна, сметки и др.

Спестовна сметка

В тази сметка са парите ни за черни дни и за конкретни големи разходи. По тази сметка трябва да имаме сума равна на разходите ни поне за 3 месеца напред. Отделно в тази сметка може да са спестяванията ни за конкретна цел с висок разход като сватба, първа вноска за ипотека, кола и т.н.

Дългосрочни спестявания

Това обикновено са спестявания за пенсиониране. До този тип спестявания обикновено нямаме достъп преди определен срок. Пример са такива спестявания са допълнителни пенсионни фондове, застраховки живот и т.н. Тези сметки трябва да се захранват ежемесечно, макар и по малко.

 

*Текстът „Почистване на бюджета преди лятото“ е адаптиран от блога на Harvard Business School. Автор е Джаки Мериам, която е преподавател по финансово отчитане и данъци в курсовете на Харвард.


За серията „Финанси за нефинансисти“:

„Финанси за нефинансисти“ е национална програма са включени множество инициативи като серията от материали „Финанси за нефинансисти: практични идеи за умно управление на парите“ в корпоративния блог и другите дигиталните канали – фейсбук, туитър, медийни партньорства, лекции пред студенти и ученици на мениджъри от банката по теми като предприемачество, банкиране на бъдещето, иновации, управление на личния бюджет и др. Корпоративният „Календар 2017“ на банката също беше използван като платформа за практични идеи за умно управление на парите. Програмата беше отличена с награда в категорията „Инвеститор в знанието“ на Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).


Беатрис Николова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Cfbusjt/OjlpmpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Беатрис Николова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни