5 съвета за успешен личен бранд

5 съвета за успешен личен бранд

Личният бранд е впечатлението, което създаваме у хората; с какво ни свързват, когато чуят за нас и как ни представят пред останалите. В последно време тенденцията е да се обръща все по-голямо внимание на тази особеност, като много от известните личности си наемат специалисти, които да ги напътстват във всеки аспект, за да придобият съвършено излъчване. Е, тъй като не всеки може да си позволи личен консултант, подбрахме няколко препоръки, които могат да ви придвижат с една крачка към съвършенството. 

„По дрехите посрещат, по ума изпращат“- Външният вид определено е важен. Начинът, по който изглеждаме въздейства на хората, особено при първа среща. По тази причина е добре да обърнем внимание на облика си. Не е задължително да сме със скъпи или твърде официални костюми, но спретнатият и елегантен вид печели. Един много полезен съвет е „Обличайте се като за работата, която искате да работите“

Комуникация – безспорно основен елемент в отношенията ни с другите. За подобряване на комуникацията има много инструменти. Ето някои: не трябва да сме прекалено припрени в разговорите, но също така и срамежливи. Трябва да се изразяваме ясно и точно, без да навлизаме в излишни подробности. Това е добрият начин да впечатлим. Добре е да замислим какво бихме питали човека, който ни вдъхновява най-много, ако го срещнем в асансьора (т. нар. “Elevator speech“ – термин, който се използва за ситуация, в която случайно срещаш директора на компанията в асансьора. Идеята е за по-малко от минута да кажеш нещо важно, което да спечели симпатия или одобрение.)

Изберете си мисия. Напишете на един лист какво е нещото, което искате да постигнете най-много. Замислете се какви стъпки трябва да предприемете, за да го постигнете, колко време ще ви отнеме. Ако накрая ви се струва, че ще изгубите прекалено много време, енергия и не сте сигурни дали резултатите ще срещнат очакванията ви – променете целите. Едно от най-важните неща, за да се изпълнят, е те да бъдат реални и постижими.  

Подбирайте хората около себе си. Средата, в която общуваме, е много важна за нашето развитие. Добре е да познаваме и да комуникираме с хора, които имат различни интереси, но онези, които допускаме най-близо до себе си, трябва да са хора със сходни на нашите виждания н. Кръгът от личности около нас трябва да е този, който ни представя в най-добрата ни светлина, който ни съветва и вдъхновява постоянно да се развиваме и усъвършенстваме.

Внимавайте със социалните мрежи. Бумът на приложенията за социално споделяне се усеща навсякъде около нас. Особено когато сме млади, понякога се случва да направим някоя щуротия – внимавайте пред кого и с кого споделяте. Нещата се съхраняват и могат за секунди да развалят имиджа, който сте градили с много труд. Трябва правилно да подбираме постовете и настроенията, които споделяме. Важно е да имаме гражданска позиция, но ако искаме да сме успешни в бизнес средите, е добре да останем по-неутрални в политически аспект.

Не забравяйте, че колкото и съвети да проучите, няма как да бъдете перфектни. В рецептата за добър имидж най-важното предписание е да бъдете естествени и да вярвате в това, което говорите и правите.

Материалът е вдъхновен от лекцията „АЗ ООД“ на Виктория Блажева, Директор „Връзки с обществеността и комуникации“ на УниКредит Булбанк, която беше изнесена пред студенти от УНСС и е част от серията Бизнес мастър клас.


Мартин Димитров

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Стажант

Nbsujo/Ejn/EjnjuspwAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Мартин Димитров


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни