От серията финанси за нефинансисти: 5 начина да изкарвате лесно допълнителни доходи

От серията финанси за нефинансисти: 5 начина да изкарвате лесно допълнителни доходи

Няма никакво съмнение, че в днешно време можем да изкараме пари от всичко, в което сме добри или ако измислим нещо интересно. Примерите не са малко, особено в световен мащаб. Може би знаете историята на британката Джули Дийн, бивша домакиня, която с бюджет от около 700 долара прави бизнес за 65 млн. долара (в рамките 5 г.). Тя създава чантите Cambridge Satchel. Прототипът им е от картон и хартия, а в момента звезди като Тейлър Суифт, Алекса Чънг, Зоуи Дешанел и Ел Фанинг ги носят.

Българският пазар не е като британския, но с някоя добра идея и постоянство можем да изкараме допълнително пари.

Вижте нашите 5 реални примера за печелене на допълнителни доходи и се вдъхновете да го направите.

Анна е адвокат. Има две деца, мъж и куче. Анна обича да снима, инвестирала е в хубав фотоапарат и продава снимките в различни платформи. Нерядко нейни снимки излизат в международни издания,  за което получава добра комисиона.


Нора е счетоводител. Тя е изключително суетна и модата е нейно хоби. Необвързана е и обича нощния живот. Всичките й приятелки се допитват до нея за модни съвети, затова Нора реши да си направи моден блог. В крайна сметка той стана много успешен и в момента тя печели пари от реклами.


Иван е програмист. Работи усилено и в свободното си време обича да чете за иновации и технологии. Той има  приятелка и живеят в собствено жилище. Наскоро Иван направи малка частна академия по програмиране и всяка вечер след работа преподава на курсисти.


Биляна е фризьор. Тя е наела помещение и в него е направила малък фризьорски салон, в който има редовни клиенти. Тя е омъжена с едно дете и няколко домашни любимци. Биляна е дистрибутор на големи козметични брандове и докато клиентите й чакат в салона, тя им дава да разглеждат каталози. Част от печалбата от направените поръчки остават за нея.

Константин е студент, не работи и има доста свободно време, освен преди сесия. Пристрастен е към компютърните игри и това го е направило високоплатен е-спортист. Чудите се какво означава това? Печели, играейки видеоигри, развива свои герои и участва в състезания. Наградните фондове от турнирите са високи, например преди две години в София се проведоха европейските финали по World of Tanks с награден фонд от 100,000 евро.

Изводът е, че има много и различни варианти за печелене на допълнителни средства и просто трябва да помислим кое би било работещо при нас.


За серията „Финанси за нефинансисти“:

„Финанси за нефинансисти“ е национална програма са включени множество инициативи като серията от материали „Финанси за нефинансисти: практични идеи за умно управление на парите“ в корпоративния блог и другите дигиталните канали – фейсбук, туитър, медийни партньорства, лекции пред студенти и ученици на мениджъри от банката по теми като предприемачество, банкиране на бъдещето, иновации, управление на личния бюджет и др. Корпоративният „Календар 2017“ на банката също беше използван като платформа за практични идеи за умно управление на парите. Програмата беше отличена с награда в категорията „Инвеститор в знанието“ на Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).


Беатрис Николова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Cfbusjt/OjlpmpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Беатрис Николова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни