Индикатор на месеца: По-ниската безработица благоприятства по-високи цени на жилищата в предпочитани локации

Индикатор на месеца: По-ниската безработица благоприятства по-високи цени на жилищата в предпочитани локации

Наблюдаваме все по-високи цени на жилищата в големите градове. В някои предпочитани локации в София, например, търсенето значително изпреварва предлагането.

В други части на страната, като други областните градове, процесът на възстановяване на цените след спукването на балона през 2009-2010 г. е в по-ранна фаза.

Това показва анализ на екип „Икономически проучвания“ на УниКредит Булбанк – Възстановяването на пазара на труда ще продължи да подкрепя цените на жилищата.

Очаква се търсенето на жилища да бъде все по-концентрирано в предпочитани географски локации и да се оформят изоставащи локации. Като такива предпочитани локации се оформят отделни квартали, най-вече в София и Пловдив, в които ограниченото предлагане се изправя пред нарастващо търсене.

От днешна гледна точка повторение на бума от периода на масовото застрояване по Черноморието изглежда малко вероятно.

Според екип „Икономически проучвания“ на УниКредит Булбанк достигнатите към края на 2016 г. цени, включително и тези за най-предпочитаните локации, съответстват на динамиката на фундаменталните фактори, сред които и възстановяването на пазара на труда.

Вижте повече за бума на търсенето на жилища при приближаване на икономиката до пълна заетост и има ли сигнали за за прегряване на жилищния пазар в пълния анализ на екип „Икономически проучвания“ - Възстановяването на пазара на труда ще продължи да подкрепя цените на жилищата.

Останалите анализи на екипа може да видите в сайта на УниКредит Булбанк.

За серията „Индикатор на месеца“

„Индикатор на месеца“ е инициатива на икономистите на УниКредит Булбанк от началото на 2017 г. Всеки месец те избират най-значимия според тях показател за актуалната икономическа обстановка и ще представят анализ за неговата динамика и влияние.  Екипът „Икономически проучвания“ на УниКредит Булбанк е три пъти носител на приза за най-точна прогноза от международния доставчик на икономически анализи и прогнози Consensus Economics. През 2015 г. в конкуренция с редица местни и международни частни анализаторски звена, наградата им беше присъдена за точността на прогнозите за растежа на икономиката (БВП) и за индекса на потребителските цени (ИПЦ).Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни