От серията финанси за нефинансисти: Как да разберем, че сме на правилното работно място

От серията финанси за нефинансисти: Как да разберем, че сме на правилното работно място

Работното място е важна част от нашето ежедневие. Реално на него прекарваме основна част от съзнателния ни живот. Това е причината напоследък все повече life coaching експерти да преподават work–life balance (баланс между работата и личния живот).

Всъщност работното  място е дългосрочна връзка, с финансови облаги.  Тя трябва да е хармонична, уравновесена и да ни кара да се чувстваме добре.
Като всяка връзка и в тази има критични моменти , а понякога се и разпада. В такива случаи се чудим ще се справим ли финансово, ще се адаптираме ли бързо към ново работно място и т.н.

Ако все пак сме решили, че трябва да се разделим с работата ни „заради непреодолими различия“, е добре да помислим втори път и да си дадем малко време.

Как да направим правилния избор?

За начало ни трябва календар и малко търпение. Много хора избират да сменят работата си точно през пролетта, защото чувстват енергия след зимните месеци и усещат, че трябва да направят промяна.

Ако и вие сте един от тях, не бързайте. Това е важно решение, така че си отделете 6 месеца, за да решите. Есента също не е лош вариант за промяна.

През месеците на равносметка ежедневно ще ви трябва календарът.

Какво да направите?

Създайте си критерии кое е важно за един ваш ползотворен работен ден. Например, работите ли над интересни задачи, натоварвате ли се прекалено ежедневно, може ли да извършвате по-квалифициран труд, какви са отношенията ви с колегите и др.

След като имате критериите, в края на всеки работен ден (на съответната дата) отбележете „+“ или „-„ в календара според цялостна оценка за деня на база критериите ви.

След като минат 6 месеца избройте плюсовете и минусите.

Ако имате повече плюсове значи „връзката ви с работното място не е изчерпана“, ако минусите преобладават, по-добре се огледайте за нова работа.

Бонус съвет:
В края на четвъртия месец избройте плюсовете и минусите, за да видите как се очертават тенденциите. Ако отрицателният знак е в пъти повече, започнете да се оглеждате за ново място, проучете пазара. Така ще сте подготвени за евентуални промени. Преди обаче да бързате да подадете молбата за напускане, помислете дадохте ли всичко от себе си „минусите“ да се превърнат в „плюсове“. Кариера не се гради за една година, така че каквото и решение да вземете, не забравяйте, че положените усилия винаги се отплащат.


Беатрис Николова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Cfbusjt/OjlpmpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Беатрис Николова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни