Индикатор на месеца: Какво се случва с инфлацията?

Индикатор на месеца: Какво се случва с инфлацията?

В последните два месеца наблюдаваме повишаване на цените средно 1.5% на годишна база. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за януари и февруари 2017 г.

Какво обаче стои зад колебанията в индекса на потребителските цени, който преди по-малко от година показваше дефлация от порядъка на 2%? Това обяснява новият коментар на екип „Икономически проучвания“ на УниКредит Булбанк - „Какво се случва с инфлацията?“.

 

Графика: Основният индекс на потребителските цени и базисната инфлация се движат в различни посоки в началото на 2017 г.

Източник: Национален статистически институт, УниКредит Булбанк

Хранителните продукти имат ключова роля за повишаването на цените. Компонентът на хранителни продукти отчете най-голямото си месечно повишение от близо десетилетие, нараствайки с 3.5% спрямо декември 2016 г.

В голяма степен това се дължи на непреработените храни (зеленчуци, плодове, семена, месо, пълномаслени млечни продукти, яйца, риби и морски дарове).

При зеленчуците, например, повишението на месечна база надминава 20% в началото на годината.

Поскъпването на сезонната продукция е очаквано в зимните месеци, а заради по-тежките климатични условия, ефектът се усили.

Ето защо, според икономистите на УниКредит Булбанк очакват цените на тези продукти да претърпят корекция през следващите месеци, което ще допринесе и за успокояване на потребителската инфлация на по-ниски нива.

Друг важен фактор за промяната на потребителските цени имат цените на горивата на дребно. Този фактор в българската икономика се влияе от динамиката на глобалните пазари на суров петрол. А в началото на 2017 г. те отчетоха едно от най-големите увеличения на цените през последните десетилетия. С малко закъснение и по-умерен мащаб е наблюдавано и повишение на цените на местния пазар на горива на дребно. Прогнозите на УниКредит Груп са тези увеличения да спрат през първото тримесечие на годината.

Вижте как ще повлияят на икономиката базисните цени (тези, които не включват храна и енергийни суровини) и еднократните ефекти в пълния коментар „Какво се случва с инфлацията?“ от екип „Икономически проучвания“ на УниКредит Булбанк.

Останалите анализи на екипа може да видите в сайта на УниКредит Булбанк.

 

За серията „Индикатор на месеца“

„Индикатор на месеца“ е нова инициатива на икономистите на УниКредит Булбанк от началото на 2017 г. Всеки месец те ще избират най-значимия според тях показател за актуалната икономическа обстановка и ще представят анализ за неговата динамика и влияние.  Екипът „Икономически проучвания“ на УниКредит Булбанк е три пъти носител на приза за най-точна прогноза от международния доставчик на икономически анализи и прогнози Consensus Economics. През 2015 г. в конкуренция с редица местни и международни частни анализаторски звена, наградата им беше присъдена за точността на прогнозите за растежа на икономиката (БВП) и за индекса на потребителските цени (ИПЦ).


Никола Георгиев

Екип Икономически проучвания

Икономист

Ojlpmb/S/HfpshjfwAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Никола Георгиев


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни