Шест урока за успех от една успяла жена

Шест урока за успех от една успяла жена

Железни хора няма и всеки трябва да го приеме и да се съобразява с това. С този житейски урок Цветанка Минчева започна разказа си за своя път към успеха от стажантската позиция до  поста директор Банкиране на дребно и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, който тя заема от 2013 г. Минчева бе специален гост на форум, посветен на ролята на жените и техния кариерен път, организиран от Hewlett Packard Enterprise.  

Виждала съм много силни и енергични хора, които в един момент се сринаха, защото не можаха да се справят с натоварването и напрежението. Затова е много важно да успяваме да балансираме отговорностите и задълженията в работата си с време за себе си“, сподели Минчева пред аудиторията от работещи дами.

Промяната е единственото сигурно нещо – това е вторият урок, белязал пътя на Цвети Минчева. Светът, в който живеем, стремглаво се променя, променят се професиите, ежедневната ни работа. „Целият ми път в УниКредит е белязан от промяната. Един от последните примери за това е промяната в  модела на обслужване във филиалите. Онлайн и мобилното банкиране вече стават предпочитан канал за банкови транзакции, а служителите в клоновете все повече имат ролята да консултират и съветват клиентите“, коментира Минчева. Трябва обаче да преминаваме през промените, без това да ни кара да се чувстваме нестабилни в човешки план, категорична е тя. Промяната не бива да означава нестабилност, а напротив – трябва да вървим напред уверени и стабилни, използвайки силните си страни, съветва Минчева.  

Ролята на екипа е неизменна част от всеки успех.  Никой не може да свърши цялата работа сам. Добре разпределените задачи, взаимното доверие и обединението около една обща цел в крайна сметка ни отвеждат до желания резултат. „Ако искаш да стигнеш бързо - върви сам, ако искаш да стигнеш далече – върви с екип: нещо, което нашият директор Човешки ресурси Хана Читбайова сподели наскоро и което намирам за едно от най-сполучливите определения за силата на екипната работа“ сподели Минчева.

Професионалният път е маратон, а не спринт, показва още опитът на директора Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк. Ако вложиш всичките си сили и енергия в работата си, то ще имаш успех, но колко време ще можеш да издържиш на подобно темпо? „Все по-често ставаме свидетели на така наречения  burnout – хора в разцвета на силите си решават, че не искат повече да работят в големи компании и ще отидат на село да отглеждат зеленчуци например“, коментира Цвети Минчева. Според нея причина за този феномен е именно прекомерното изтощаване в ежедневната ни работа.   

Човек е това, което прави в свободното си време, смята Цвети Минчева. Връзката с околния свят, общуването с приятели, спортовете и развлеченията ни, не само ни помагат да се отпуснем от стреса, но и ни правят по-продуктивни в работата ни, защото разширяват мирогледа ни. За някои професии – например работещите в сферата на маркетинга, е задължително да знаят какво се случва и извън стените на офиса, за да могат по-добре да разберат  клиентите, техните желания и нагласи. 

Умението да се приоритизира е шестият споделен от Цвети Минчева съвет за успешен професионален път.   Стремим да постигнем баланс между личния и професионалния живот, но това невинаги е възможно. „За мен като жена, е изключително важно да постигам баланс, защото, освен да работя, искам да се грижа за близките и семейството си. Баланс обаче не винаги е възможен. Аз го наричам по-скоро ритъм на живот, към който се настройваме спрямо приоритетите на момента. Важно е да умеем да се справяме и със синдрома“ да не пропусна нещо“ и да знаем как понякога да кажем и НЕ“, посочи Цвети Минчева. Тя е убедена, че в живота има време за всичко, въпрос е на умело управление на натоварването и поставяне на правилния приоритет за момента.


Мара Барева

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Nbsb/CbsfwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Мара Барева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни