Шелдън Браун за бъдещето на финансите: Парите отиват в музея

Шелдън Браун за бъдещето на финансите: Парите отиват в музея

Шелдън Браун е директор на Центъра за изследване на човешкото въображение "Артър Кларк", където преподава визуални изкуства. Той е един от лекторите на форума за иновации Innovation Explorer, организиран от Innovation Starter и "Капитал", който ще се проведе на 23 февруари в Sofia Event Center. УниКредит Булбанк е официална банка на събитието в стремежа си да подкрепя иновациите и развитието на новите технологии в полза на хората. Специално за блога на банката Шелдън даде отговор на няколко въпроса за иновациите, парите и банките на бъдещето.

Какво означават „иновационните войни“ за бъдещето на финансите?

Иновацията се нуждае от разбиране и човешко лице. Тя не просто изисква персонални черти, но и социална и културна среда, която да извади продуктите от сферата на въображаемото и да ги направи реалност. „Война“ е обратното на иновативния свят и икономическия напредък. Това означава, че ще бъдем готови за утрешния ден само като приемем изкуството, доброто, иновацията, мира и хуманността като неотменими ценности, и се опълчим на враговете на човечеството.

Паричните знаци съществуват от хиляди години. Ще занесем ли парите и финансовите трансакции в космоса?

Не мисля, че ще отнесем всичките си грешки в космоса – можем да вземем парите само като музейни експонати или предмети на изкуството.

Има ли банки в бъдещето, което си представяте?

Има нещо сбъркано с банките и банковото обслужване. То трябва да прилича повече на пиене на кафе, на забавление, трябва да създава възможности за хората. От последната рецесия насам банките не правят достатъчно, за да върнат доверието на клиентите си. Хората вярват повече на смартфоните си, отколкото на финансовите институции. Банките на бъдещето ще бъдат по-отворени, не толкова собственически. Ще възприемат blockchain технологията и ще предлагат лесни за ползване услуги. Ще гарантират доверието и анонимността, нещата ще се случват в реално време, със супер евтини услуги, и най-важното – всеки, който има смартфон, ще може да го използва, за да участва в глобалната икономика навсякъде, където има сигнал, дори в космоса!

Шелдън Браун е директор на Центъра за изследване на човешкото въображение "Артър Кларк", който е общ проект между Калифорнийския университет и фондация "Артък Кларк". Там той преподава визуални изкуства. Отделно Браун прави инсталации, които комбинират изкуство и технологии. Творбите му са изложени в музеи за съвременно изкуство в Ню Йорк, Шанхай, Сан Франциско, Линц и много други. Браун е един от най-популярните футуролози и често гостува на различни форуми за иновации и конференции като Supercomputing, SIGGRAPH, Ted и GDC. Той ще бъде лектор на форума за иновации Innovation Explorer, организиран от Innovation Starter и "Капитал", който ще се проведе на 23 февруари в Sofia Event Center.

Innovation Explorer


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни