Емелин Паат-Далстром: Банката на бъдещето е в изкуствения интелект

Емелин Паат-Далстром: Банката на бъдещето е в изкуствения интелект

Емелин Паат-Далстром е един от лекторите на форума за иновации Innovation Explorer, организиран от Innovation Starter и "Капитал", който ще се проведе на 23 февруари в Sofia Event Center. УниКредит Булбанк е официална банка на събитието в стремежа си да подкрепя иновациите и развитието на новите технологии в полза на хората. Специално за блога на банката Емелин даде отговор на няколко въпроса за бъдещето на финансите в контекста на глобалния поход към космоса и развитието на изкуствения интелект. Вижте какво сподели тя.

Какво означават „иновационните войни“ за бъдещето на финансите?

Иновацията обикновено идва от интереса към онова, което се случва отвъд дадена индустрия или общество. Идеята за капитала е стара и предстои да видим радикална промяна в начина, по който възприемаме отношението си към парите и стоките.

„Иновационни войни“ в този предварителен контекст за мен означава – бъдете подготвени да решите коя визия за бъдещето ще приветствате: равновесие и липса на физически пари или нова световна война; различна идея за доходи или масова бедност; демокрация без граници или разединен и уплашен свят. Крайното решение е изцяло в наши ръце.

Паричните знаци съществуват от хиляди години. Ще занесем ли парите и финансовите трансакции в космоса?

Някои хора смятат, че изследването на космоса е само загуба на пари. Ако дадем шанс на всички по света да участват в него, мисля, че ще вземем с нас в космоса цялата си култура и познание, а така също и икономическите механизми. Но как можем да предскажем бъдещето? Интересно ми е как космическите технологии могат да помогнат в решаването на проблеми тук, на Земята. Финансови трансакции в космоса биха означавали, че ще можем да живеем там, но все още трябва да се учим как да живеем по-добре на Земята.

Има ли банки в бъдещето, което си представяте?

Сега можете да разменяте средства навсякъде по света със скоростта на светлината от малко устройство, което държите в ръката си. В бъдеще тези трансакции и обмен ще се случват с виртуална реалност, изкуствен интелект, Интернет на нещата, wearables, безконтактно, с подкожни чипове и други странни и вълнуващи средства, за които не сме и мечтали. Банката на бъдещето за мен е моят собствен изкуствен интелект. 

Eмелин Паат-Далстрьом е главен директор по въздействието в Singularity University (SU). Родена във Филипините, тя е посетила и е работила в над 75 държави. Има бакалавърска степен по физика от University of the Philippines и магистърска по земни и космически науки от York University, Канадa. Учила е в International Space University в Страсбург и е работила като доброволец в програмите на университета. Има опит от много стартъпи като Space Adventures Ltd, който изпраща частни граждани в Космоса. Съавтор е на "Realizing Tomorrow: The Path to Private Space Flight".


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни