От серията „Финанси за нефинансисти: практични съвети за управление на парите“: 4 съвета за инвестирането

От серията „Финанси за нефинансисти: практични съвети за управление на парите“: 4 съвета за инвестирането

След като вече уточнихме защо, как и в какво да инвестираме е редно да дадем и няколко практически съвета за начинаещи, които ще ни спестят много главоболия. Най-важното е да си поставите цел и да се стремите към нея с малки, но уверени стъпки. Ако сте достатъчно амбициозни и предприемчиви, със сигурност няма да отнеме много време и ще започнете да берете плодовете на своите инвестиции. Преди това обаче е хубаво да се замислите над тези четири точки:

1. Обмислете го добре, преди да започнете

Ако не сте наясно още от самото начало защо искате да инвестирате и го правите единствено защото ви се струва модерен и лесен начин за трупане на състояние, по-добре се откажете. Ако не смятате да се отнасяте сериозно към инвестицията си и още на втория месец ви омръзне да си играете на борсови брокери, то изобщо не си правете труда да започвате. Това не винаги е толкова вълнуващо, колкото го изкарват по филмите и вие определено няма да се превърнете в Леонардо Ди Каприо от „Вълкът от Уолстрийт“.

2. Никога не инвестирайте в нещо, което не разбирате

Ако не можете да обясните бързо и лесно на някого в какво инвестирате, по-добре е изобщо да не се захващате с това. Важно е винаги да сте наясно какво се случва и какво можете да очаквате в бъдеще от инвестицията си. Колкото и примамливо да ви изглежда дадено предложение, не се подлъгвайте, преди да сте събрали достатъчно информация по темата. Винаги е по-добре да потърсите мнението на специалист, отколкото да се оправяте сами с нещо, което не е по силите и компетенциите ви.

3. Започнете с малко

Не е нужно да се хвърляте в дълбокото и да инвестирате всичките си спестявания при първата попаднала ви възможност. Вероятността да ви споходи успехът на начинаещия клони към нула, затова бъдете предпазливи и добре помислете колко си струва да отделите от парите си. По този начин дори нещата да не потръгнат няма да съжалявате толкова много. Ако пък инвестицията се окаже успешна и сигурна, то винаги можете да увеличите вноските си.

4. Поставете си реалистична цел и бъдете постоянни

Трябва да имате реалистични очаквания и ясно заложени цели, които да следвате. Поставете си цел и определете период, в който да я постигнете. Постоянството е другото важно и задължително изискване, за да имате успех. Не се чудете защо не печелите, ако се сещате да влагате в избрания проект веднъж на няколко месеца.


Людмила Петкова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Мениджър Онлайн комуникации

Mzvenjmb/qfulpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Вижте всички статии от Людмила Петкова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни