От серията „Финанси за нефинансисти: практични съвети за управление на парите“: Защо, как и в какво да инвестираме?

От серията „Финанси за нефинансисти: практични съвети за управление на парите“: Защо, как и в какво да инвестираме?

Колкото повече – толкова повече“ е казал Мечо Пух, без да подозира колко различни тълкувания може да има това твърдение.

Знаем, че колкото и пари да изкарваме винаги искаме повече, затова вместо да се надяваме на неочаквано наследство от далечен роднина или на печалба от тотото, е време да се поинтересуваме коя е най-правилната стратегия и да преминем към действие.

Ако държите парите си под дюшека или ги събирате в банката при определен лихвен процент и търпеливо чакате да станете милионери, то трябва да ви разочароваме, че това едва ли някога ще стане реалност. Въпросът е как да направите така, че парите ви да започнат да работят за вас и да ви носят допълнителни приходи, без това да изисква особени усилия от ваша страна?

Отговорът е чрез добре обмислена стратегия и правилно инвестиране. Ако не се чувствате достатъчно сигурни и уверени, или се притеснявате да не загубите спестяванията си, то следващите няколко реда със сигурност ще ви бъдат полезни.

И така – 3 са основните въпроса, които всеки си задава – защо, как и в какво да инвестирам?

Защо?

Ако имате 1 шепа боб, независимо дали я сготвите веднага или решите да си я запазите – тя пак си остава 1 шепа боб. Но ако отделите малко време и засадите бобчетата, при добри условия на почвата и климата, след няколко месеца ще берете в пъти повече боб. Аналогично е и с парите. Ако само ги заделяте от заплатата и ги „складирате“ на едно място, те няма как да се увеличат сами. Чрез инвестирането им обаче имате наистина реален шанс да си докарате едни прилични допълнителни доходи.

Как?

Ами лесно. Просто си определете някаква сума, не е задължително да е голяма и всеки месец я инвестирайте в проекта, който сте си избрали. За да видите реален резултат и все пак да имате печалба е препоръчително да инвестирате около 15 % от приходите си. За да сте по-спокойни и сигурни в действията си е най-добре да се консултирате с някой от нашите експерти в банката, които ще ви обяснят всички подробности и ще ви предложат най-добрия вариант, спрямо нуждите и възможностите ви.

В какво?

Във всичко! Има безброй възможности, трябва само да се поинтересувате и да прецените, коя ще ви пасне най-добре, без да ви ангажира и натоварва прекалено. Независимо дали инвестирате в жилище, което ще давате под наем и ще ви носи ежемесечни приходи, или във взаимни фондове, където още след първата година можете да увеличите вложеното – теглейки чертата накрая ще се изненадате колко сте спечелили, без особени усилия. Друг възможен вариант е да си подсигурите спокоен живот през златните години на пенсионирането, чрез инвестиране в пенсионни фондове. Разбира се винаги можете да последвате съвета на Уорън Бъфет и да инвестирате в себе си и собственото си развитие. Струва си да се замислите, все пак човекът не случайно е считан за най-великия инвеститор и притежава над 70 млрд. долара, с които се нарежда сред най-богатите хора в света.


Людмила Петкова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Мениджър Онлайн комуникации

Mzvenjmb/qfulpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Вижте всички статии от Людмила Петкова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни