Как да изградим стабилна връзка с личния си банкер?

Как да изградим стабилна връзка с личния си банкер?
  • Календар икона 11 януари 2017
  • Око икона 4548

За да управлявате ефективно личните си финанси, едно от важните условия е да имате доверен партньор в това. Личният банкер е именно такъв партньор - със своя професионализъм и разбиране на клиентските нужди, той може да ви даде ценни съвети. Ето защо е добре да изградите отлични взаимоотношения с него.

Първото и може би най-важно нещо е да изберем правилния човек. Ще попитате – „Добре де, но как да разберем кой точно е правилният?“. Всеки има различни критерии и може да прецени сам за себе си, но ето няколко насоки, които биха могли да улеснят избора ви:

  • Препоръка от роднини и приятели. Ако нямате достатъчно опит и не сте сигурни в преценката си е по-добре да потърсите препоръките на свои познати, които са доволни от личните си банкери. Хубаво е да имате едно на ум обаче, защото нуждите и изискванията, които познатите ви имат, може коренно да се различават от вашите и накрая да останете разочаровани.

 

  • „Любов“ от пръв поглед. Понякога просто усещате, когато попаднете на правилния човек. Някак си ви вдъхва доверие и ви разбира с половин дума, без да се налага да се обяснявате с часове и взаимно да губите времето си. Ако не се чувствате комфортно в неговата компания, то всяко начинание е обречено на провал. Доверете се на интуицията си.

 

  • Предварително проучване. Ако пък сте от типа хора, които не се доверяват на сляпо и предпочитат лично да проучват хората, с които ще работят, то е добре да отделите достатъчно време и да си съберете малко повече информация. Определете кои характеристики и качества са ви наистина важни за един банкер. Например: образование, опит, брой клиенти и т.н. и действайте.

1. Изберете доверен професионалист. Колкото и важни да са личното отношение и симпатиите, все пак няма да се жените за този човек, а ще работите заедно. Затова по-важно е да е добър в работата си, отколкото да ви бъде приятел, с когото да си говорите за риболов, футбол, мода или да си разменяте рецепти. Дори от първия си разговор с личния банкер можете да си създадете представа за професионализма му.

2. Работете заедно. Ако искате всичко с финансовите ви дела да върви гладко, е добре да бъдете колкото се може по-активни и кооперативни. Не ви препоръчваме да криете каквото и да било, свързано с финансите ви от него, защото рано или късно той ще го открие и сам. Ще загубите единствено време и нерви, а и рискувате да влошите добрите си отношения.

3. Говорете на един език. Знаем, че понякога е много трудно да разберете какво точно се опитва да ви каже банкерът ви, но ако го помолите, той със сигурност ще ви обясни на разбираем език онези банкови термини, които ви тормозят. По същия начин, за да ви разбира по-лесно и той, е добре да му дадете малко по-ясна информация за спецификата на сферата, в която работите или за частния си бизнес. Следващият път, когато ви се обади, се опитайте да му говорите в числа. Със сигурност ще го изненадате приятно, ако му отговорите адекватно и му дадете правилната информация, за която ви се обажда.

4. Срещайте се поне 2-3 пъти в годината. Както карате колата си на годишен технически преглед, така и финансовите ви дела се нуждаят от „профилактичен преглед“. Дори да нямате конкретна причина е хубаво да се виждате от време на време и да обсъждате заедно какви са вашите бизнес планове. Все пак той като експерт може да ви даде доста ценни съвети и насоки, за които може би вие не сте се сетили, както и да ви предложи нов продукт или услуга, която е по-подходяща за вашите нужди.


Людмила Петкова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Мениджър Онлайн комуникации

Mzvenjmb/qfulpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Вижте всички статии от Людмила Петкова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни