Как да не се охарчим излишно по празниците?

Как да не се охарчим излишно по празниците?

Съвети за хора със зависимост към покупките

С наближаването на празниците освен усилената дейност в работилницата на Дядо Коледа, започват Коледните базари, треската за подаръци и пилеенето на пари. Всеки от нас има по един приятел, който влиза в категорията “shop-a-holic“, или пристрастен към пазаруването без ограничения.  Не бива да бъдем строги към „пристрастените към пазаруването“, защото трябва да признаем, че особено покрай празниците всичко изглежда като много изгодна промоция.

Изкусителните реклами и дори постовете на познатите ни в социалните мрежи постоянно ни подмамват да отделяме пари, понякога и такива, с каквито не разполагаме. Като прибавим и липсата на воля, картинката заприличва на човек с коледен дух и празни джобове.

За да се опазим от излишни харчове, направихме списък със съвети, който можете да приложите.

Тренирайте самодисциплината си

Като за начало, веднага започнете да тренирате самодисциплината си. Помислете за покупките, които сте направили в последния месец. Заслужават ли си? Използвате ли ги? Ако отговорът е „Да“, значи не сте били неразумен купувач, но ако отговорът е „Не“, значи трябва да поработите сериозно над избора си по време на пазар. Добър начин да се пести е да не купуваме стоки, които са „последен писък“ на модата. Миналогодишните модели дрехи, телефони, парфюми и т.н често са по-евтини и не са много различни от най-новите за пазара. Смартфоните са чудесен пример за това.

Направете списък на необходимото

Друг вариант на планиране на разходите е да направим списък на необходимите ви коледни артикули и подаръци. Когато е готов, трябва да отсеем необходимото от излишното. Например, използвайте миналогодишната си коледна украса. Ако държите да имате нови артикули, може да си ги изработите сами. Handmade трендът е много актуален и достъпен, ако решим да опитаме. Това е чудесен избор на подаръци за приятели и колеги. Важно е да редактираме списъка поне няколко пъти и да му сложим бюджет, който да не надвишаваме. Така разходите ни ще са планирани и няма да се чудим къде е отишла заплатата ни.

Мултифункционално

Друг вариант да спестим някой лев, е да опитаме да си представим в каква алтернативна употреба биха влезли стоките (или поне част от тях). Тази функция се пренебрегва, a всъщност може да бъде изключително полезна. Помага да развием въображението си като намерим приложения, за които не сме предполагали - било то за украса, за аксесоар, за размяна с приятели. Винаги можем да почерпим информация от видеа, блогове и форуми. Например, от стара стълба, може да стане чудесен винтидж рафт за книги.

И все пак трябва да сме реалисти. Покрай празниците всички се изкушаваме да надвишим бюджета си и в повечето случаи го правим. В тези моменти е добре да има на кого да разчитаме. По тази причина УниКредит Булбанк предоставя възможност да печелим, докато пазаруваме

Колкото и да се охарчите или да спестите по празниците, не пропускайте най-важния съвет – „Прекарайте време с близките си хора“, това ще ги зарадва от всеки подарък.


Мартин Димитров

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Стажант

Nbsujo/Ejn/EjnjuspwAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Мартин Димитров


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни