Работното място на бъдещето не е място, а общност

Работното място на бъдещето не е място, а общност
  • Календар икона 29 ноември 2016
  • Око икона 2944
  • Етикет икона

Forbes България

Работното място отдавна не е просто офис. За това твърдение са категорични Любослава Урам, директор „Глобално банково обслужване“ и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк и Хана Читбайова, директор „Човешки ресурси“ на банката.

Иновативните проектите, по които двете работят, за да бъде УниКредит Булбанк най-желано място за работа във финансовия сектор включват много „perks” (от англ. език предимства). Малка част от тях са - възможност за гъвкаво работно време, работа от вкъщи, модерна фитнес зала, джаги и библиотека, служебни електромобили, стени с иновативна боя, по която може да се пише, клонове на бъдещето и други. Според Люба и Хана това е правилната посока, в която трябва да се върви за задържане и привличане на най-качествените таланти на пазара.

„Стремим се да не изоставаме от други индустрии, защото нашите колеги комуникират и обменят идеи и мнения за това както се случва в офисите на техни познати и близки, и имат изисквания да не изоставаме“, споделя Люба.

„Трябва да се създават условия за комфортна работа среда и благоприятна обстановка за сътрудничество. В това попада не само физическата среда, но и общността и културата в компанията“, допълва Хана.

Работното място като общност, създавана в диалог със служителите

По предложение на колеги в една от нашите централи на банката се доставят пресни плодове и зеленчуци. Могат дори да си оставят на определено място дрехите за химическо и в края на деня да ги получат готови. По този начин им се предлагат услуги, които да са им от ползва, когато се приберат вкъщи след работния ден. А в обедната почивка могат да се съберат с колеги в столовата Meet’n’eat, да хапнат, а след това да изиграят и една бърза електронна игра.

„Съвременните тенденции са офисите да стават „open space“ (от англ. език отворено пространство), такива има и в УниКредит Булбанк, но разбира се, са осигурени и тихи места, на които нашите колеги могат да се концентрират“, споделя още Люба.

„Нещо, по което се работи е дигитализацията на вътрешните процеси в банката –това е и едно от предизвикателствата на новото работно място“, разказва още Люба.

Насърчаване на културата за учене през целия живот

В банката има много програми за обучение и повишаване на квалификацията. Освен това има програми, засягащи теми като здравословно хранене, емоционална интелигентност и др. По различни поводи се канят успели и вдъхновяващи лектори, а в една от дирекциите на банката, по инициатива на колеги, в столовата след работа доброволно се изнасят лекции в стил TED.

Интернационализация на работното място

Десетки служители от УниКредит България са преместени на позиции в други банки от групата, а техните места се заемат от подготвени професионалисти както от банката или групата, така и от пазара у нас.

Повече информация за това какво казаха Хана и Люба за иновациите в работната среда може да прочетете в новия декемврийски брой на списание „Forbes”.


Йоана Колакова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Специалист Онлайн комуникации

Zpbob/LpmblpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Йоана Колакова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни