Goes green, защото e важно

Goes green, защото e важно
  • Календар икона 18 ноември 2016
  • Око икона 3069

Бъдете зелени, не само защото идва Коледа, а и защото опазването на околната среда ще ни направи по-здрави и по-красиви. Това не означава само пазаруване от щандовете с био храни и да си чистим отпадъците от паркове, а ежедневна мисъл и грижа за самите себе си.

Всеки от нас трябва да даде своя малък принос, например да изхвърля боклуците си разделно. Можем да използваме градския транспорт, за да ходим на работа, а не личните си автомобили. Ако пътуваме с коли, можем да споделяме пътя си с колега, за да намалим трафика. Като много добър вариант предлагаме да инвестираме в електромобил.

Инвестицията си заслужава - това са колите на бъдещето и пестят много средства. Например до 2035 г. в Норвегия ще бъдат забранени за шофиране коли с бензинов и дизелов двигател. До 2050 г. същото ще се случи във Великобритания, Холандия и Германия, щатите Калифорния, Кънектикът, Мериленд, Масачузетс, Ню Йорк, Орегон, Роуд Айлънд и Върмонт, както и канадската провинция Квебек (във връзка с договора ZEV, подписан на конференцията по изменение на климата в Париж).

УниКредит Булбанк започна такава инициатива, под надслова #GoеsGreen. Банката закупи два електромобила. След внимателно проучване на пазара УниКредит Булбанк се спря на KIA Soul EV.

Електромобилите на УниКредит Булбанк се ползват за куриерски услуги в град София между филиалите на банката, като средно всяка от двете коли прави по около 150 км на ден.

Освен, че пазят околната среда, електромобилите за изгодни за поддръжка. При тях не е наложително да се сменя маслото, нямат разходи за гориво, безшумни са, паркирането в зелена и синя зона e безплатно и не се плаща данък за тях. Зареждането им става с обикновено зарядно. Банката обмисля закупуването на още електромобили и поощрява всички компании да започнат да ги внедряват, за да станат градовете ни по-красиви и по-зелени.

Всички компании, фирми и общини могат да дадат своя принос към чистата природа. Ако не сме ви убедили, че това е наложително, ще ви дадем няколко стряскащи факта:

- Според Световната здравна организация (СЗО) 60% от градското население в България е изложено на опасни нива на прахови частици.

- Замърсеният въздух влияе негативно на дихателната система, сърдечносъдова, нервна, мозъчна система и др.

- Данни за СЗО: Като пряк резултат от замърсяването ежегодно над 920 българи заболяват от хроничен бронхит, 600 постъпват в болница поради дихателни или сърдечно съдови симптоми.

Можем да променим цифрите, ако променим ежедневието си - #GoesGreen.


Беатрис Николова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Cfbusjt/OjlpmpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Беатрис Николова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни