4 стъпки, с които да открием кое качество ни пречи в бизнеса

4 стъпки, с които да открием кое качество ни пречи в бизнеса
  • Календар икона 07 ноември 2016
  • Око икона 2706

„Всичко, което ни дразни в другите, може да ни помогне по-добре да разберем самите себе си“, Карл Юнг.

1. Наблюдавайте

Замислете се за средата, в която работите. Kое качество, у колегите ви или бизнес партньорите ви, е неприятно? Със сигурност има колеги, с които ви е трудно да работите и други, с които избягвате да общувате защото нещо в тях ви дразни, но не сте се замисляли защо.

2. Какво ви смущава?

Трябва да локализирате проблема. Най-добре отговорът да е еднозначен, защото това ще ви насочи най-добре и към вашите слаби места. Това, което ни притеснява у другите, всъщност е това, което ни притеснява и у нас самите („правилото на огледалото“). Честният отговор на този въпрос ще ни даде по-ясна преценка за личността ни.

3. „Правилото на огледалото“

Преди да побързате да отречете „правилото на огледалото“, ще ви кажем, че това е тема, с която са се занимавали Зигмунд Фройд (австрийски психолог), Карл Юнг (швейцарски психолог), Херман Хесе (немски писател и поет, получил Нобелова награда за литература през 1946 г.). В момента темата е актуална и за всички известни лайф коучове като Луиз Хей. Ако да речем не харесваме неорганизирани хора, това може да означава, че по природа ние самите сме такива. Може във времето да сме го овладели, но въпреки това ни е заложено. Същото важи и за всички останали дразнещи навици на колегите, партньорите и изобщо всички хора, с които ни се налага да общуваме в ежедневието си.

4. Как да се справим?

Не става дума за крайни действия, като прекъсване на взаимоотношенията или дори склонност към насилие, а за работа върху личностните качества, които влияят на работата и комуникацията ни с околните. Ако успеем да се вгледаме в себе си и да локализираме източника на проблема, ще ни е по-лесно да приемем същия недостатък и в околните.

В крайна сметка всеки ден ни се налага да се сблъскваме с всякакви хора, независимо дали ги харесваме, или не. Ако не искаме да сме в лоши отношения с тях, се налага не само да бъдем по-търпеливи, но и да подхождаме с известна доза себекритичност, защото е много вероятно ние да сме още по-голям трън в нечии очи.


Беатрис Николова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Cfbusjt/OjlpmpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Беатрис Николова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни