Три възможности за бизнеса покрай Хелоуин

Три възможности за бизнеса покрай Хелоуин
  • Календар икона 31 октомври 2016
  • Око икона 2291

Дойде ли октомври, от всеки ъгъл започват да надничат тикви, а по витрините на магазините пропълзяват декоративни паяци, вещици на метли и страховити маски. Колкото и дискусии да се водят по темата у нас всяка година, едно е ясно - Хелоуин отдавна не е традиция единствено в англоговорящите страни. Макар да води началото си от старинен ирландски обичай, празникът набира популярност по цял свят и то най-вече сред децата заради ефектните костюми, лакомствата и страшните маски.

За все по-голямата популярност на Хелоуин говорят данните на Националната федерация на търговците в САЩ*, според които повече от 157 милиона американци са празнували в нощта на Вси Светии през 2015 г., похарчвайки 6.9 милиарда долара. Американският потребител харчи средно по 74 долара за декорации, бонбони и костюми за празника. В Канада цифрата е дори по-голяма.

Любопитното е, че не само тийнейджърите се забавляват. Според Националната федерация на търговците в САЩ между 65 и 70% от хората на възраст 18-40 години са носили костюми за празника, 20% са обличали домашните си любимци, 52% са ходили на парти, а 70% са купували бонбони за декорации и раздаване на децата в нощта на Вси Светии. Няма статистика какви са цифрите у нас, но лесно можем да видим, че всяка година традициите на Хелоуин навлизат все повече и срещат все по-голяма подкрепа.

Тези данни говорят за все по-благоприятни възможности за правене на бизнес, от които могат да се възползва всеки предприемчив човек. Ето няколко идеи:

Изработка на декорация за Хелоуин

Макар пазарът да е наводнен от китайски стоки, с повече оригиналност можете да предложите ръчно изработени украшения и автентични костюми за маскарада. Украсете витрината на магазина си с тях или им направете качествени снимки и ги продавайте в интернет. Ако са изработени от естествени материи и продукти, много е вероятно да достигнете до потребителите, залагащи на качественото – ето вашето конкурентно предимство пред китайската конфекция.

Организиране на тематични партита

Имате местно заведение, детски парти клуб или друго подходящо място - в такъв случай Нощта на Вси Светии е възможност да популяризирате бизнеса си. Организирайте тематично парти, украсете подобаващо и предложете „страховити“ акценти в менюто си. Погрижете се да анонсирате достатъчно рано вашето парти, за да разберат за него достатъчно много хора. Ако пък сте в бизнеса с организиране на събития, то Хелоуин е чудесна възможност да предлагате и специализирана услуга, съобразена с нуждите на клиентите.

Гравиране на тиквени фенери

Покрай Хелоуин традиционната за този сезон у нас тиква придоби неочаквана популярност. Все повече търговци украсяват сергиите си на пазара с издълбани тиквени фенери. Ако сте производител или търговец на подобна продукция, можете да се възползвате от повишеното търсене, предлагайки различни сортове, както и готови тиквени фенери. Популяризирайте допълнително бизнеса си, като организирате детска работилница за фенери или предложите като бонус чаени свещи за празничната нощ. Не можете да си представите колко ефектни могат да са декорираните тикви – с подходящи инструменти в тях могат да се гравират цели картини. Ако усвоите това умение, можете да го предложите и като услуга, а защо не и като специализиран тренинг по ръчно гравиране.

Сигурни сме, че въображението ви може да роди още много предприемчиви идеи, с които да превърнете една популярна традиция във възможност за вашия бизнес. Ако имате нужда от финансиране на бизнес идеите си, знаете къде да ни намерите.

* Материалът е вдъхновен от публикация на The Balance.


Георги Грънчаров

Мениджър Онлайн комуникации

Hfpshj/HsbodibspwAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Георги Грънчаров


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни