Защо банките са важни?

Защо банките са важни?
  • Календар икона 21 октомври 2016
  • Око икона 2653

От край време съществува негативната нагласа, че банките работят против нашите интереси. Това отношение се насажда ежедневно в обществото и дори не си даваме сметка какво щяхме да правим без тяхното съществуване. Почти няма човек, който по една или друга причина не е прибягвал до услугите на финансови институции. Използваме ги постоянно, без дори да се замисляме с какво допринасят за да живеем по-добре. Какво ни дават банките?

Сигурност

Цял живот работите – дали за себе си или за някой друг, важното е, че печелите пари и се стремите към пестене и увеличаване на състоянието си.

Представете си, че банките не съществуват и вие трябва да складирате парите си под дюшека или да носите чувал със себе си. Това не само не е удобно, но и сериозно може да застраши сигурността ви. Недай си боже да спечелите милиони от някоя игра – веднага се превръщате в ходеща мишена за всички крадци и измамници – питайте леля Гошка дали и е лесно…

Банката е най-сигурното място където да вложите парите си на съхранение, а с това да получавате и различни преференции и облаги. С нейна помощ можете и да инвестирате парите си по възможно най-добрия и изгоден за вас начин.

Удобство

Представете си, че сте отишли на работа, или на почивка и сте забравили да си вземете пари. Има два варианта: да се върнете обратно до вкъщи, за да си вземете изпод дюшека или да не харчите нищо цял ден (второто е по-изгодно).

Банката ви дава удобството да теглите пари и да се разплащате навсякъде с помощта на една малка карта. Онлайн банкирането пък ви спестява ходенето до клонове или реденето на опашки за плащане на сметки. А ако трябва да изпратите пари на леля си в Америка?

Контрол

Представете си, че ви трябват спешно пари за нещо, но толкова пъти сте бъркали под дюшека без да помните и точно в този момент се оказва, че там не е останало нищо. Всъщност вие може да помните по колко и кога сте взимали, но това не важи за половинката или друг член от семейството ви.

Банката може да контролира и да ви дава отчет за всички разходи, които правите, като по този начин винаги ще знаете с колко разполагате и къде са отишли парите ви. Освен ако нямате феноменална памет или не си записвате всеки разход, няма как, а и не е нужно да помните ежедневните си разходи. Да не говорим за месечните и годишните.

Право на избор

В момента има такова голямо разнообразие от банки, продукти и услуги, че понякога наистина е трудно да избереш. Трудно, но не и невъзможно.

Представете си, че няма такива финансови институции и продукти, няма лихви, няма бонуси, няма разсрочени плащания и други подобни облаги. Искате да си купите жилище или кола, но ако нямате достатъчно средства си оставате с вързани ръце и ви остава единствено да подновите отношенията си с всички далечни баби, лели, чичовци и братовчеди.

Банките ви дават право на избор и гъвкавост във всеки един момент, независимо дали сте голям корпоративен клиент или частно лице, което се нуждае от кредит. И дори да чувствате, че сте зависими от банката, пак е въпрос на личен избор каква услуга ще изберете, какъв да е видът на кредита, за колко години и при какви условия.

Начин на живот

Представете си, че управлявате голям бизнес и всеки ден имате безброй задължения и отговорности, за които рядко ви стига времето. Ако банката ви не предлагаше онлайн банкиране… ако изобщо нямахте банка? Щяхте да губите средно между 5 до 7 дни в месеца във висене по опашки за плащане на сметки и други досадни задачи, вместо да развивате бизнеса си.

Банките са неизменна част от нашия лайфстайл, колкото и странно да звучи. В изборът ни на банка проличава нашата индивидуалност – какво харесваме, какво търсим, как взимаме решения. Дори цветът на дебитната / кредитната ни карта е въпрос на вкус и стил.


Людмила Петкова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Мениджър Онлайн комуникации

Mzvenjmb/qfulpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Вижте всички статии от Людмила Петкова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни