Бордови игри, които ни учат на финанси

Бордови игри, които ни учат на финанси
  • Календар икона 14 октомври 2016
  • Око икона 3463

Чудите се кое е хубавото на лошото време? Ако попитате геймърите, веднага могат да ви дадат отговор – повече време за бордови игри. В случай че не знаете какво е – това е потомството на „Не се сърди човече“ и „Монополи“.

Освен филмите като средство за „инфотеймънт“ (от англ. език информация и забавление), за които писахме скоро, следващите редове ще ви разкажат за няколко бордови игри, които могат също да ви научат на финанси и предприемачество. За да сме напълно компетентни, направихме колаборация с Борислав Иванов, Бизнес аналитик в отдел „Управление на бизнес процеси“ в УниКредит Булбанк, който е запален фен на игрите. Той ни разказа, че има два типа – euro style (развитието в играта зависи от участниците) и american trash (късметът е определящ). Броят на всички вариации е между безброй и безброй и половина, но в този материал ще се спрем на 3 стратегически игри, които докато се играят, могат да повишат финансовата и бизнес грамотност. Food Chain Magnate В тази игра участниците са в ролята на CEO, HR, PR и други експертни позиции (бел. авт. не, това не са химически елементи от Менделеевата таблица.) Идеята е всеки играч да развие самостоятелен бизнес за бързо хранене. Неговите задължения включват - координиране на проекти, прилагане маркетинг стратегии, наемане на персонал, създаване на контакти, промотиране на продукти и още знайни и незнайни задачи. „Тази игра те учи да управляваш верига от хора и ресурси“, разказва Борислав. Food Chain Magnate може да даде една базова представа за това как в реална среда се реализира и поддържа брандинг.

Cashflow 101 „Втората игра е създадена от американски инвеститор предприемач и може да бъде полезна за хора, които искат да управляват добре парите си“, споделя Борислав. Докато се играе, тя може да развива инвеститорския хъс на участниците, както и да ги научи да използват различни финансови инструменти. И за да не решите, че живеем в някаква игрова вселена – Йоан, стажант в УниКредит Булбанк, който между другото е напълно реален, говори в своето интервю колко са важни и полезни тези инструменти.

Puerto Rico Макар че тази игра е по-стара от останалите, тя също може да подобри грамотността на участниците, за да могат да създават и управляват успешно своя бизнес…дори и в играта той да е през Средните векове. Участниците влизат в ролята на арендатори, търговци, заселници и други типични за тази епоха образи. „Puerto Rico те предизвиква да вземаш важни решения – учи те как да бъдеш предприемач“, казва Борислав. Кой знае…може в събота вечер да сте предприемачи само на игровата дъска с приятели, а следващия уикенд реални бизнес партньори.

Не сме забравили, че казахме „инфотеймънт“ - споделихме за образователните цели на игрите, сега ще кажем и за забавлението. „Освен на стратегическо мислене и soft skills, бордовите игри доставят и удоволствие - създават приятелства и контакти. Простичко, но готино, нали? На въпроса къде можем да намерим съмишленици - има няколко гейм клуба в София – „The game”, “Трите трола“, „Muligan“ и други. А в интернет може да откриете блогове с ревюта на игри и онлайн магазини“, допълва още нашият колега Борислав.


Йоана Колакова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Специалист Онлайн комуникации

Zpbob/LpmblpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Йоана Колакова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни